Ketrin Ešton: Srbija zaslužila svoje mesto u Evropi

Mrkić se s Eštonovom sastao u Ulan Batoru tokom konferencije o demokratizaciji u svetu.

Šef srpske diplomatije juče je u Ulan Batoru razgovarao i sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijemom Bernsom koji je, kako se navodi u saopštenju srpskog ministarstva, rukovodstvu Srbije odao priznanje zbog uspešno završenog briselskog dijaloga s Prištinom.

Na tom sastanku naglašena je dalja spremnost SAD da podrži Srbiju u nastojanjima da se u regionu srede prilike, uz punu zaštitu srpskog naroda na Kosovu i da Srbija krene putem neometanog razvoja i dobije značaj i podršku koju odavno zaslužuje, rekao je Mrkić.

Šef srpske diplomatije sastao se i s brojnim visokim zvaničnicima učesnicima skupa, među kojima je većina bila iz zemalja koje nisu priznale Kosovo i od kojih je, kako se navodi u saopštenju, dobio nepodeljene pohvale u vezi s postignutim sporazumom s Prištinom.

Mrkićeva poseta Mongoliji prilika je da predstavnike mnogih zemalja upozna sa suštinom sporazuma Beograda i Prištine, kako bi bilo jasno da nije reč o priznanju nezavisnosti Kosova, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Vrlo je bitno da naši sagovornici shvate šta smo uradili i da nema nikakvih nedoumica u pogledu ciljeva. Želimo da svi prijatelji koji su nas podržavali to nastave da čine i objašnjavamo im suštinu sporazuma sa Prištinom, da ne bi bilo nikakve dileme i da ne bi neko pomislio da koračamo ka priznanju Prištine", poručio je Mrkić.

Šefa srpske diplomatije u Ulan Batoru je primio i predsednik Mongolije Čahija Elbegdož, koji je uputio poziv predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da poseti Ulan Bator.

Mrkić boravi u Ulan Batoru na poziv mongolske vlade, kao učesnik međunarodne konferencije, na kojoj učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, od kojih više od 50 ministara, 18 iz Evrope.

Izvor: Beta, Blic

Pogledajte još