Irak: U eksplozijama poginulo 36 osoba

Pet automobila je eksplodiralo u nekoliko gradova gde pretežno žive šiiti.

Niko nije preuzeo odogovornost za napade, ali svetske agencije navode da koordinisani napadi u civilni zonama su često delo terorističke organizacije Al Kaida. U najnovijem talasu nasilja u Iraku u proteklih sedam dana stradalo je više 240 ljudi.

Dva automobila su skoro u isto vreme eksplodirala u gradu Amara nadomak jedne pijace i gradilišta. U tom napadu poginule je 18 osoba, a više od 40 je povredjeno.

Usledio je napad automobilom bombom na pijaci u Divaniji, 130 kilometara južno od iračke prestonice, u kojem je poginulo devet osoba, a ranjeno 23.

Nekoliko sati kasnije, još jedan parkirani automobil-bomba eksplodirao je u Kerbali, 90 kilometara južno od Bagdada, kada su poginule tri osobe, a povredjeno njih 14.

U Mahmudiji, 30 kilometara južno od glavnog grada Iraka, u eksploziji automobila bombe život je izgubilo šest ljudi, a ranjeno je 14.

Medjusektaško nasilje eskaliralo je prošlog utorka, kada su snage bezbednosti pokušale da sprovedu hapšenja sunitskih demonstranata u severnom gradu Havidži. U okršajima koji su izbili ubijeno je 23 ljudi, od kojih trojica vojnika.

Sukobi su se ubrzo proširili i na druge sunitske oblasti u zapadnim i severnim provincijama u Iraku.

Izvor: B92

Pogledajte još