Habermas očitao bukvicu Evropskoj uniji: Više demokratije i solidarnosti!

Za predavanje slavnog nemačkog filozofa, koji ima 83 godine, vladalo je toliko interesovanje - toliko da su studenti koji nisu mogli da dođu do ulaznica, celi događaj pratili na univerzitetskom dvorištu gde je postavljen projektor sa platnom, javlja "Deutsche Welle".

"Demokratija, solidarnost i evropska kriza", tako je Habermas naslovio svoje predavanje.

U publici je bio i predsednik evropskog saveta Herman van Rompej, čovek koji je odgovoran za koordinaciju mera protiv krize u EU.

"Potrebna nam je solidarnost"

Habermas je oštro kritikovao politiku Evropske unije, rekavši da se ona srozala na nivo tehnokratije koja se prilagođava finansijskim tržištima.

Međutim, prema njegovim rečima, potrebno je razviti nadnacionalnu demokratiju, u kojoj i dalje ima mesta za nacionalne države, koje bi morale da predaju nadležnosti iz domena svog suvereniteta.

"Ako žele da sačuvaju monetarnu uniju, više nije dovoljno da se daju krediti kako bi se popravila konkurentnost prezaduženih zemalja, kada se uzmu u obzir njihove strukturne razlike. To nije dovoljno!", bio je izričit Habermas.

On je dodao da je neophodna solidarnost i kooperativan pristup, koji mora proisteći iz zajedničke političke perspektive.

Potom je zatražio demokratizaciju Evropske unije kao i demokratsku kontrolu Evropskog saveta, čiji je predsedavajući Herman van Rompej pažljivo slušao predavanje.

Habermas je zahtevao sazivanje novog Konventa koji bi predložio novi ugovor za Evropsku uniju. Filozof je rekao da ključeve promene Unije u rukama drži nemačka vlada. Nemačka, po njegovom mišljenju, ima vodeću ulogu u Uniji na osnovu ekonomske snage i brojnosti stanovništva, ali ni u kom slučaju ne bi smela da se uputi na samostalan nacionalni put. Ne radi se o "nemačkoj Evropi" već o "Nemačkoj u Evropi", naglasio je nemački filozof.

Ako se želi zadržati monetarna unija, tvrdi Habermas, onda je potrebno stvoriti političku uniju.

"EU se upravo menja"

Predsedavajući Evropskom savetu Herman van Rompej, podsetio je da je i on sam 1968. počeo da studira filozofiju. Već tada je Habermas bio poznat kao profesor sociologije na frankfurtskom Univerzitetu. Van Rompej ne krije da izuzetno ceni nemačkog filozofa, ali i da se u prethodnom razgovoru nisu složili baš u svemu, jer političari i intelektualci prirodno imaju različite uloge.

Habermas je rekao da ima razumevanja da Evropski savet okleva da donese dalekosežne odluke.

"Niko ne odustaje rado od sopstvene moći, ali ekonomske činjenice će iznuditi promenu", rekao je.

Herman van Rompej je u svom kratkom obraćanju protivrečio Habermasu, tvrdeći da su brige o iskušenju da neke članice Unije, recimo Nemačka, pođu svojim putem preterane. Van Rompej je naglasio da su sve članice dobro integrisane u Uniju i da je nastao osećaj zajedništva.

"Izbalansirati mere štednje"

Posle predavanja u Levenu, Habermas je odgovarao na pitanja. Jedno od njih se odnosilo na stroge mere štednje koje zagovara Nemačka zajedno sa ostalim solventnim zemljama.

"Ja bih bio za više uravnoteženu ekonomsku politiku, koja bi obuhvatila i ciljane investicione programe za regije ili za cele zemlje. To bi bila protivteža tendenciji, koja se sve više širi, a to je da prilikom oslanjanja na konkurentnost i druge temeljne vrednosti razlike između zemalja članica postaju sve veće".

Habermas je sa osmehom dodao da on ipak nije političar.

"Još uvek sanjamo"

"Više demokratije i više solidarnosti u Evropi" - taj zahtev se svideo brojnim studentima u Levenu. Jedan od njih je Peter Omsels koji upravo piše doktorski rad iz oblasti menadžmenta državne uprave. On kaže da je na predavanju shvatio da je Evropska unija prevalila veliki put, ali da je pred njom još duži put. On smatra da Habermasova kritika govori upravo iz srca mlađih Evropljana.

"Još uvek imamo san o evropskoj ideji, ali smo razočarani time kako političari trenutno vode Evropu", rekao je.

Na kraju predavanja Jirgen Habermas je pogledao na ručni sat i izvinio se prisutnima jer je opet predavanje ispalo duže nego što je očekivao. To je izazvalo smeh u amfiteatru.

Habermas je poručio političkoj eliti Evropske unije:

"Vlade su previše plašljive. Evropska pitanja se moraju dati ljudima da na referendumima odlučuju o njima", istakao je.

(Izvor: Deutsche Welle - Bernd Rigert, Dragoslav Dedović)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.