Srbija plaća odštetu Albancima

Fond za humanitarno pravo navodi da je to odšteta zbog torture koju su pretrpeli tokom nezakonitog pritvora 1999. i 2000. godine. Država Srbija treba da isplati odšetu Tahiru Bitićiju, Smajlu Gašiju, Rahmanu Eljšaniju, Hisniju Podrmičakuu i Bekimu Istoguu zbog odgovornosti za torturu koju su nad njima vršili pripadnici MUP-a.

Fond je naveo da je to jedna od retkih pravnosnažnih presuda kojom je žrtvama srpskih snaga bezbednosti priznato pravo na odštetu, ali da
iznosi pojedinačnih odšteta od 200.000, odnosno 300.000 dinara "ne doprinose uspostavljanju pravde za nedela počinjena tokom devedesetih".

Apelacioni sud je potvrdio činjenične nalaze Prvog osnovnog prema kojima su jedinice MUP-a uhapsile Bitićija, Gašija, Eljšanija, Podrmičakua i tada maloletnog Bekima Istogua bez pravnog osnova.

Bitići, Gaši i Eljšani bili su u zatvoru u Požarevc, a Podrimčaku i Istogu u Sremskoj Mitrovici.

Bitići je pušten posle devet meseci pritvora i protiv njega nikada nije vodjen bilo kakav postupak, niti je saslušavan u zatvoru. Gaši je bio optužen za terorizam. Sudjenje je trajalo sedam meseci. U julu 2000. godine Okružni sud u Nišu ga je oslobodio optužbe, nakon čega je pušten iz zatvora posle 14 meseci.

Eljšani je u pritvoru bio 11 meseci i za to vreme niko ga nije ispitivao niti je protiv njega ikada vodjen bilo kakav postupak.

Podrimčaku je optužen za terorizam i sudilo mu se pred Okružnim sudom u Nišu. Sudjenje je trajalo sedam meseci. Oslobodjen je 5. jula 2000. godine nakon čega je i pušten, posle 14 meseci. Protiv Istogua nikada nije vodjen krivični postupak. Oslobodjen je u oktobru 2000. godine, posle 18 meseci provedenih u nezakonitom pritvoru.

Tortura prilikom hapšenja i boravka u zatvorima kod Bitićija, Gašija, Eljšanija, Podrimčakua i Istogua ostavila je teške posledice po njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Lekari su kod svih konstatovali PTSP, naveo je Fond.

FHP je 26. aprila 2010. godine u ime petroice kosovskih Albanaca podneo tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv države Srbije zbog odgovornosti za policijsku torturu.

U toku postupka održano je ukupno šest ročišta na kojima su saslušani kosovski Albanci, a sprovedeno je i medicinsko veštačenje, piše u saopštenju.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još