Ledeni meteor pogodio krov kuće u Svrljigu: Sa 6.000 metara brzinom od 1.200 km/h

Praćen bučnim huktanjem, pri spoljnjoj temperaturi od preko 25 stepeni Celzijusa komad leda ovalnog oblika, nešto veći od fudbalske lopte, zario se u kuću Petrovića, načinivši rupu na krovu prečnika jednog metra! Iako je poreklo svrljiškog nebeskog ledenog tela još misterija, niški naučnik utvrdio je da se ne radi o otpadnoj vodi iz aviona koja se zamrzla na velikoj visini, što je bila jedna od prvih pretpostavki, niti da sastav leda odgovara morskoj vodi.

Prema Premovićevoj teoriji, u pitanju je najverovatnije megakriometeor, veliki atmosferski komad leda koji nastaje vrtložnim dejstvom ćudljivih vazdušnih struja na velikim visinama, pri izuzetno niskim temperaturama.

- Sedeo sam na travi svega šest metara od kuće kada je ledena kugla udarila u krov. Taj zvuk, to huktanje nesvakidašnje frekvencije koje se čulo dok je padala, nikada neću moći da zaboravim. Intereseantno je to što je led bio suv kada smo ga uzeli u ruke, a napolju je bilo oko 29 stepeni - kaže Dragan Petrović.

- Preliminarna merenja pokazala su da je voda prilično alkalna i da je slabiji provodnik električne struje. Hemijski test na prisustvo hlorida i amonijaka nije pokazao čak ni da su navedene hemijske vrste prisutne u tragovima. Ovo je značajno jer odsustvo tragova hlorida isključuje u potpunosti morsku vodu kao izvorni materijal a odsustvo tragova amonijačnih jona otpadnu vodu iz aviona. Hemijska analiza tragova elemenata kao što su magnezijum, aluminijum, silicijum, gvožđe ukazuju na sličnost sa uobičajenim atmosferskim padavinama - kišom i snegom, što ide u prilog teoriji da je u pitanju megakriometeor - otkriva prof. Premović, rukovodilac Laboratorije za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju Univerziteta u Nišu.

Njegova udarna energija je bila oko 0,5 megadžula, što je bilo dovoljno da polomi tri sloja ćeramide ukupne debljine oko deset centimetara i da načini otvor na krovu.

- Megakriometeor nastaje slično kao i grad: u višim slojevima atmosfere deluju vorteksi, snažna vrtložna kretanja vazduha. Oni okreću i lepe kapi zaleđene vode i mogu da pod određenim okolnostima naprave komad leda, slično kako se uvećava grudva koja se kotrlja niz padinu - objašnjava Premović.

Izvor: B. Janačković za Blic

Pogledajte još