Moguća smena čelnika opština sa severa Kosova

Državni vrh i očekuje od predstavnika Srba sa severa Kosova da ne ucenjuju i ne ometaju primenu briselskog sporazuma već pokažu političku odgovornost za građane na KiM i Srbiji.

Politički predstavnici kosovskih Srba danas bi trebalo da razgovaraju sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Konačna odluka da li predsednici opština pristaju na ponuđeno referendumsko pitanje o prihvatanju ili odbijanju sporazuma juče nije bila doneta. Prema saznanjima “Blica”, tokom dana u Kosovskoj Mitrovici razmatrane su različite verzije pitanja na refendumu jer vlast u Beogradu odbija da to bude „da li ste za Kosovo u sastavu Srbije“, a što je zahtev lidera Srba sa KiM.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Zagrebu da će se o referendumskom pitanju o prihvatanju briselskog sporazuma odlučivati u institucijama sistema.

- Ucene tipa - biće referendumsko pitanje onako kako neko odluči negde na ulici - ja vam sad kažem da to neće biti i može na ulici da odlučuje ko šta hoće. U Srbiji se odlučuje u institucijama sistema... U Srbiji će da odlučuje većina građana - poručio je Vučić.

Glavni promoteri odbijanja sporazuma iz Brisela, njegove implementacije i insistiranja na drugačijem refendumskom pitanju su Krstimir Pantić, zamenik direktora Vladine kancelarije za KiM, Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, i Radenko Nedeljković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga. Izvor “Blica” navodi da svaki od njih ima i svoje lične razloge za odbijanju sporazuma.

Juče nije bilo moguće dobiti zvaničan odgovor koja će na kraju biti odluka političara sa severa.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković juče su u Banjaluci razgovarali sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

- Dodik podržava stavove Srba s Kosova o briselskom sporazumu - rekao je Nedeljković nakon sastanka sa predsednikom RS.

---------------------------------------
Đilas: Protiv referenduma

Predsedsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da se protivi referendumu o sporazumu o Kosovu, ali da će Predsedništvo DS-a o tome odlučiti u utorak. Đilas izjavio je da je dobro što se predsednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio za zločin počinjen u Srebrenici.

Izvor: BLIC

Pogledajte još