Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najvećih festivala za decu u Evropi, otvoriće 17. maja u 20 časova u Narodnom pozorištu u Subotici nastup Dečjeg hora „Kolibri”.

 Do 23. maja na njemu će uzeti učešća preko 2.500 pozorišnih stvaralaca iz celog sveta.

Ovogodišnji, 16. po redu Međunarodni festival pozorišta za decu predstaviće u okviru takmičarskog programa 20 predstava iz 18 zemalja, među kojima su Japan, Španija, Izrael, Rusija, Francuska, Ukrajina, Slovačka, Češka, Austrija, Poljska, Rumunija… 

Nagrada za životno delo „Mali Princ”, koja se tradicionalno dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, pripašće ove godine mr Miroslavu Radonjiću, teatrologu iz Novog Sada, i Vladimiru Predmerskom iz Slovačke, poznatom istoričaru i kritičaru lutkarskog pozorišta, dramaturgu i režiseru. Festivalske predstave gostovaće u još 20 gradova Srbije. 

Subotički festival se može pohvaliti i bogatim pratećim sadržajima. Posebna atrakcija biće predstavljanje ruskog lutkarstva kroz ekskluzivnu izložbu lutaka iz Muzeja pri Centralnom državnom pozorištu lutaka „Sergej Obrascov” u Moskvi. 

Na trgovima i ulicama Subotice održaće se brojni performansi 34 muzičko-scenske grupe iz zemlje i inostranstva, kao i festivalska maškarada na kojoj će učestvovati 500 subotičke dece. 

Ulaz za sve festivalske programe je besplatan.

Izvor: Blic
(18. maj)

Pogledajte još