Iran i Jordan zahtevaju da Sirija pregovara

Teheran pri tom upozorava da će konflikt u Siriji imati negativne posledice u regionu. Iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi je, međutim, rekao da u tim pregovorima ne bi smeli da učestvuju predstavnici džihadističkog Fronta Al-Nusra koji su sproveli napade protiv sirijskog režima, prenela je agencija AFP.

"Pozvali smo na pregovore između sirijske vlade i miroljubive opozicije kako bismo oformili jednu prelaznu vladu", rekao je Salehi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa jordanskim kolegom Naserom Džudehom u prestonici Jordana Amanu.

"Predložili smo sirijskoj vladi da pregovara s opozicijom, ali ne sa Al-Nusrom", dodao je on.

Front Al-Nusra je postao ozloglašen zbog napada bombaša samoubica na ciljeve sirijskog režima, ali je takođe stekao i divljenje pojedinih pobunjenika kao impresivna borbena sila koja preduzima napade širom te ratom zahvaćene zemlje.

Salehi, koji će, kako očekuju iranski diplomatski izvori, danas kasnije otputovati u Damask, rekao je da će sirijski konflikt negativno uticati na ceo region, dodavši da će, ukoliko bude stvoren vakuum, ishod biti neizvestan.

"Verujemo da sirijska kriza mora da bude rešena mirnim putem", predočio je Salehi i ponovio da Iran odbacuje bilo kakvo strano mešanje u sirijski konflikt.

"Ne želimo da se istorija ponovi. Videli smo do čega je takvo mešanje dovelo u drugim zemljama", rekao je on i dodao da Iran "pomaže Siriji ekonomski".

"Uništili su sirijsku infrastrukturu", kazao je Salehi.

Iran je i dalje najveći saveznik režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada u konfliktu, u kojem je, prema podacma Ujedinjenih nacija, od izbijanja sukoba u martu 2011. do sada poginulo više od 70.000 ljudi.

Teheran redovno šalje, kako navodi, humanitarnu pomoć Damasku preko iračkog vazdušnog prostora, što je podstaklo Vašington da zatraži od Bagdada da proveri te letove.

Džudeh, čija je zemlja primila više od 500.000 sirijskih izbeglica, pozvao je na "sveobuhvatno" političko rešenje sirijskog konflikta, ukazavši da prolivanje krvi mora da bude okončano i da svi segmenti sirijskog društva moraju da budu deo tog rešenja, a ne deo tog konflikta.

Salehi je rekao da je Teheran voljan da finansijski pomogne Jordanu kako bi se izborio sa sve većim prilivom sirijskih izbeglica.

Organizacija UN za izbeglice UNHCR očekuje da broj izbeglica u Jordanu poraste na 1,2 miliona do kraja 2013, što je jednako petini populacije te kraljevine.

Izvor: b92

Pogledajte još