Nikolić: Srbija je obmanuta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, u emisiji Svedok na RTS-u, da “mi, Srbi, treba najpre da se dogovorimo, i da oni (Srbi s KiM) treba da znaju da nisu na cedilu”.

“Srbija je bila obmanuta ili SR Jugoslavija, zato što je verovala da se konflikt zamrzava, da stanje ostaje kakvo jeste u međunarodnim odnosima… U tim odnosima, prema Rezoluciji 1244, ja bih bio spreman i da čekamo ako bi nam EU i UN garantovali da to bude zamrznuto, ali od dolaska prvog visokog predstavnika sve se radi da, ne samo Kosovo postane nezavisno, već da Kosovo postane i članica međunarodnih institucija… I zbog toga nama vreme curi kroz prste…Ono što smo mogli 2000. nismo mogli 2010.”, kazao je Nikolić.

Komentarišući navode iz pojedinih partija da je pregovore trebalo odložiti, Nikolić je rekao:

“Ja mislim da smo mi u pravo vreme ušli u rešavanje. Tim koji je pregovarao u Briselu je bio izložen mukama i ucenama tipa da mogu da zaborave na bavljenje politikom ako ne prihvate sve što su tražili EU i Albanci“
, rekao je Nikolić i dodao da se i u toj situaciji nije popustilo.

Nikolić je izjavio da se ulaskom premijera u pregovore, na čemu je predsednik lično insistirao, “stalo na jednu crtu, iza koje su stali svi”.

“Danas imamo sporazum za koji neki Srbi sa severa tvrde da nije dobar, za koji Albanci neki tvrde da nije dobar, za koji danas nismo uspeli da se dogovorimo”, kaže Nikolić uz napomenu da je kosovska strana tražila raspuštanje paralelnih institucija i stvaranje prelaznih, bez učešća Srba.

“Mi, Srbi, moramo da se dogovorimo, kako ćemo se dogovarati onda sa Albancima…Oni treba da znaju da (sporazumom) nisu ostavljeni na cedilu”
, kaže Nikolić.

Srbija je vojno jača od onoga što ima NATO na Kosovu i Albanci na Kosovu, i može da odbrani Srbe na KiM od nekog pogroma, ali postavlja se pitanje da li bi tada ušli u rat sa NATO, rekao je predsednik Nikolić uz napomenu da Srbija ne može protiv NATO-a, a da je on uvek protiv rata. “Srbija nikog neće da napadne, Srbija nikog neće da ugrozi, sve dok može da razgovara, ali Srbija ne bi mogla da gleda događaje od pre 10 godina”.

“Srbija posle godinu dana nove Vlade srušila stereotipe”

Nikolić je rekao da su u prethodnih godinu dana Vlada Srbije i on morali da ruše stereotipe i uvrežena mišljenja koja su postojala o Srbiji. “Mislim da smo brzo uspeli da otvorimo vrata na koja niko ranije nije kucao, uspeli smo da dokažemo da Srbija može bolje”, rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da je u proteklom periodu razgovarano sa ljudima na različitim stranama sveta, do kojih neki nisu gledali dobro na Srbiju. “Danas smo pred novim izazovima, pred novim konceptom – kako vlada treba da vlada i kako ja treba da se ponašam, takvi dogovori nas čekaju do kraja meseca”, ističe predsednik Nikolić. U Srbiju su sa svih strana sveta sumnjali, a sada nam je sve oprošteno, kaže Nikolić.

Kao nove izazove navodi ekonomiju, zapošljavanje, “svetlo na kraju tunela”. “To dugujemo građanima jer oni više ne mogu da čekaju i to ćemo morati da ostvarimo”, kaže Nikolić.

Govoreći o borbi protiv kriminala, Nikolić kaže da ova vlast pažljivije postupa i u toj borbi, jer su je optuživali da hoće da se upusti u političke obračune. “Nećemo stati ni pred jednom preprekom, makar od toga zavisila i vlada”, navodi Nikolić.

“Kad se suočite sa mnogo kriminala, to je kao da otvorite kutiju, mnoge stvari iskoče pred vas”
, opisuje predsednik Srbije.

“Danas je sasavim jasno da mi želimo da iskorenimo kriminal i očekujem da u skorije vreme dokažemo građanima Srbije da nećemo da stanemo ni pred jednom preprekom”
, rekao je Nikolić.

Izvor: B92