Šabac: Nastavak procesa protiv Peranovića

U nastavku suđenja tumačeni su obdukcioni nalazi koji je dao Institut za sudsku medicinu.

Advokat okrivljenog Ilija Radulović zatražio je pojašnjenje nalaza, a na njegova pitanja odgovarao je doktor Đorđe Alimpijević koji je potvrdio stavove napisane 18. novembra 2012. godine.

Radulović je, međutim, kazao da su nalazi potvrdili da Zarubac nije umro zbog broja nanetih udaraca već zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja izazvanog narkoticima.

"Ja sam osporavao metodski postupak u pribavljanju nalaza jer nije uzeto u obzir zdravstveno stanje pokojnika koji je bio narkoman. Ipak, i ovakav nalaz je potvrdio da je 97 odsto povreda naneto u predelu sedaonog dela i tabana i da nisu mogle izazvati smrt. Zato sam i tražio da se usaglase stavovi obducenta i veštaka", rekao je Radulović za agenciju Beta.

Advokat je pojasnio da je obducent kao razlog smrti naveo ugušenje želudačnim sokom, a Institut za sudsku medicinu povećano krvarenje.

On je naveo da odbrana ostaje pri stavu da je suspendovani sveštenik Branislav Peranović primenio "nužnu odbranu" u slučaju Zarubca.

Pravni zastupnik porodice Zarubac, Dušan Pašić, najavio je da će u nastavku procesa pozvati kao svedoka psihologa koji je nakon hapšenja posmatrao Peranovića.

Nastavak procesa zakazan je za 18. jun, a očekuje se da će presuda biti izrečena do kraja tog meseca.

Prema optužnici, Peranović je 6. avgusta u svojoj kući u Jadranskoj Lešnici naneo veći broj udaraca šipkom i pesnicama Nebojši Zarupcu što je izazvalo povraćanje i gušenje želudačnim sokom.

Protiv njega je podignuta optužnica za teško ubistvo a za to delo zaprećena je kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Zarubac je bio štićenik u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje" koji je osnovao Peranović uz blagoslove Eparhije šabačke.

Centar je rasformiran nakon tragedije, a Peranovića je episkop šabački Lavrentije suspendovao do okončanja postupka.

Izvor: Beta, B92

Pogledajte još