PAHOR: Moguća podela i cepanje EU na dve grupe zemalja

"Može se očekivati da EU nastavi da se razvija u smeru u kome danas ide, ali i da se zbog krize rascepi na dve kategorije zemalja", rekao je Pahor u petak uveče na zagrebačkom univerzitetu, gde je pred studentima govorio o tome kako vidi budućnost EU.

On smatra da će među zemljama prve kategorije biti one koje su sposobne da rešavaju svoje tekuće probleme i pomažu drugima, "koje su razvijene, moderne i uređene.

Prema njegovim rečima, Hrvatska postaje 28. članica EU u trenutku kada su moguća pomenuta dva smera razvoja Unije, a Hrvatska mora biti spremna za oba scenarija.

"Jedan koji svi žele i u kojem će svih 28 zemalja ostati zajedno u Uniji jedne kategorije, i drugi u kojem će se Unija rascepiti na zemlje prve i druge kategorije", ocenio je Pahor.

On je naveo da se Hrvatska mora potruditi da bude sposobna za igru "u prvoj ligi", a ako se dogodi da se nađe u "drugoj ligi", mora biti spremna za prelazak "u viši rang takmičenja".

"Dođe li do odluke o podeljenoj EU, proces selekcije već je počeo. To nije pitanje budućnosti već sadašnjosti", izjavio je Pahor i dodao da smatra da će se Slovenija "provući kroz iglene uši" i izaći iz trenutne krize.

Izvor: Kurir

Pogledajte još