Nevreme uništilo useve u celom regionu

Olujna kiša i grad koji su u Srbiji, BiH i Hrvatskoj pali u noći sa nedelje na ponedeljak, uništili su mnoge useve, u BiH su evakuisani stanovnici, a u Hrvatskoj je oluja čupala drveće.

Bujične vode i kiša koja je u nedjelju tokom noći pala na području Leskovca najveću štetu su pričinile parcelama sa kukuruzom, pšenicom, livadama i plastencima sa ranim povrćem.

Prema proceni Uprave za privredu i poljoprivredu grada Leskovca, pod vodom je bilo oko 150 hektara, ali se tokom jutra voda povukla sa oko 80 hektara.

Najveći broj parcela poplavljen je u atarima sela Grabovnice, Gornjeg Bunibroda, Guberevca, Velikog Trnjana i Žabljana.

Utvrditi štetu

Portparolka gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, Sanja Conić rekla je Tanjugu da je gradonačelnik sa predstavnicima lokalne samouprave obišao poplavljena sela i da su formirane komisije koje će utvrditi nastalu štetu.

"Šteta će biti naknadno utvrđena, a sada je najvažnije da se voda polako povlači i da se saniraju posledice. Jeste poplavljeno dosta parcela sa usevima, ali je bitno da nema mnogo poplavljenih kuća. Gradonačelnik je obećao da će grad u okviru svojih mogućnosti pomoći i podsetio da je pored obilnih padavina i ljudska nebriga o kanalima doprinela poplavama", rekla je Sanja Conić.

U nedjelju navečer je najteža situacija bila u selu Grabovnica gdje je bilo poplavljeno više od 70 dvorišta. Prema podacima meteorološke službe na području tog sela za samo dva sata palo 93 litra kiše po metru kvadratnom.

Nakon povlačenja vode, u selima koja su bila poplavljena stručne ekipe će obaviti dezinfekciju bunara i poplavljenih prostorija. Do tada stanovništvo u nekoliko sela u okolini Leskovca, vodom se snabdeva iz cisterni.

(Izvor: Al Jazeera )

Pogledajte još