DO SADA ULOŽILI MILIJARDU DOLARA: Milioneri tajno kupovali zemlju u Kaliforniji na kojoj planiraju da izgrade čitav grad

Elite iz Silicijumske doline tajno su pokupovale više od 200 kvadratnih kilometara zemlje u kalifornijskom okrugu Solano, a sada su objavili svoje planove – izgradnja utopijskog grada od nule.

Grupa koja stoji iza ideje "Flannery Associates" pokrenula je sajt za inicijativu i okačila seriju grafika na kojima se vide mediteranske kuće i zgrade, naselja sa šetalištima, kafićima i biciklističkim stazama.

Iznenadno lansiranje javne kampanje dolazi nakon što je grupa, podržana investitorima iz Silicijumske doline, bila na meti kritika zbog tajnosti projekta.

Niko nije tačno znao ko stoji iza kupovine poljoprivrednih poseda i prazne zemlje u jugoistočnom delu okruga Solano, oko 100 kilometara od San Franciska.

Grupa je potrošila oko milijardu dolara i postala najveći zemljoposednik u Kaliforniji, čak kupujući zemljište blizu najveće vazduhoplovne baze u SAD. Misteriozne kupovine privukle su pažnju vojske i FBI.

Prošle nedelje, Njujork tajms je otkrio da je "Flannery Associates" podržan od strane grupe prominentnih investitora iz Silicijumske doline čiji je cilj da izgrade potpuno nov grad, koji će koristiti čistu energiju, stvoriti hiljade radnih mesta i ponuditi stanovnicima udoban urbani život.

Tridesetšestogodišnji Jan Sramek, bivši trgovac za Goldman Saks, predvodi projekat, a vesti o bogatim investitorima koji kupuju zemlju izazvale su kontroverze i bes. Grupa je tek nedavno počela da komunicira sa lokalnim zvaničnicima i ljudima koji žive na zemlji.

- Ljudi u mom distriktu su opravdano zabrinuti zbog tajne grupe investitora koja kupuje velike površine poljoprivrednog zemljišta sa ciljem da izgradi nov grad. Ali ne znamo šta se zapravo dešava jer investitori nisu podelili informacije sa lokalcima - kaže senator Bil Dod.

U četvrtak, grupa je iznela viziju za zemljište i dala mu ime - Kalifornija Forever, kako se zove i kompanija koja poseduje "Flannery Associates".

Na sajtu navode da im je, kako bi izgradili potpunu i održivu zajednicu, bilo potrebno velike parče zemlje i da zbog toga nisu mogli da podele više informacija dok nisu pokupovali dovoljno.

Cilj je da se osnuje novi grad sa kućama i zgradama različite veličine i cene sa mirnim naseljima i šetalištima blizu prodavnica i škola. Kolifornija Forever bi mogao da obezbedi hiljade radnih mesta i ogromnu solarnu farmu.

Na grafikama se mogu videti domovi blizu parkova, izletišta i utočišta u prirodi za kajakaše, pecaroše i bicikliste.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još