Jedinstveni sporazum od 2007.

Multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini i stvaranje zone slobodne trgovine u 2007. godini u jugoistočnoj Evropi biće korak napred u ekonomskom razvoju zemalja regiona, zaključeno je u petak na susretu predstavnika privrednih komora iz regiona. Na sastanku u Novom Sadu ocenjeno je da je 31. bilateralan sporazum postao uzan okvir za realizovanje ambicioznih ciljeva, zbog čega se već od 1. januara 2007. očekuje primena jedinstvenog sporazuma. Sastanku su prisustvovali predstavnici privrednih komora iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije.
Robna razmena između zemalja u regionu od 2000. do danas porasla je skoro tri puta - sa oko 61 milijarde američkih dolara na 165 milijardi dolara, rečeno je na sastanku. Prema ovim podacima, zemlje u regionu zabeležile su značajan ekonomski oporavak, pa je prosečan ekonomski rast u regionu iznosio oko 6,5 odsto. Sve zemlje u regionu najveću robnu razmenu ostvaruju sa zemljama EU, u proseku od 50 do 80 odsto, i to najviše sa Italijom i Nemačkom. Potpredsednik PKS Milivoje Miletić rekao je da su sporazumi o slobodnoj trgovini u regionu imali pozitivno dejstvo po privrede, ali su se u njihovoj primeni ispoljile određene poteškoće. On je precizirao da je reč o problemima sa suspendovanjem nulte carinske stope, kao i problemima do kojih dolazi zbog primene raznih oblika necarinskih barijera, pre svega, komplikovanog administriranja na graničnim prelazima i korupcije.
Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević rekao je da nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore, nema nikakvih problema u saradnji između privrednih komora. Predstavnici Privredne komore Crne Gore kazali su da je Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore, sa učešćem od 35 odsto u robnoj razmeni. „Izvesne poteškoće“, koje su se pojavile na granici sa Srbijom pre pet−šest meseci, sada su sasvim otklonjene, kazali su gosti iz Crne Gore. Poslovni susret održan je u novim prostorijama PK Vojvodine, u Master centru na Novosadskom sajmu. (“Pregled”)

Pogledajte još