Britanski stručnjak u Srbiji operisao decu sa teškom srčanom manom

Kostolni je juče u Univerzitetskoj decjoj kilnici u Beogradu operisao trogodišnjaka metodom poznatom kao “dabl svič”. Dečak je na odeljenju intezivne nege i danas se dobro oseća.

Operacija jeste veoma složena, ali ne spada u visokorižične intervencije. Važan je sada postoperativni tok i nadam se da će deca imati dug i kvalitetan život“, rekao je Kostolni novinarima na konferenciji za novinare.

On je danas operisao jednog semogodišnjeg dečaka i jednogodišnju devojčicu. Svo troje dece ima kongenitalno korigovanu transpoziciju krvnih sudova, odnosno tokom embriološkog razvoja, leva i desna komora zamenila su svoje mesto. Operacija se izvodi na otvorenom srcu i njen cilj je da se preusmeri krv i stvore uslovi kao u normalnom srcu.

Takvu manu ima samo jedan odsto dece sa srčanim manama i pacijenti se uglavnom leče palijativno, ali u većini slučajeva jedino što preostaje jeste transplantacija srca. Zato je dolazak doktora Kostolnija značajan“, rekao je načelnik službe karidohirurgije Univerzitetske dečje klinike Slobodan Ilić.

Prema rečima direktora Univerzitetske dečje bolnice Zorana Radojčića, dolaskom Kostolnija napravljene su značajne finansijske uštede, pošto bolesna deca ne moraju da putuju u inostranstvo.

Osim toga, veoma je važno što će on pomoći u edukaciji naših lekara i nama je izuzetna čast što je on pristao da obavi operacije“, rekao je Radojčić.

Kostolni je istakao da se nada da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti i da je već imao kontakte s pojedinim lekarima koji čine tim u Srbiji. Poznati kardiohirurg dolazi iz londonske bolnice “Grejt Ormond Strit Hospital” s kojom Univerzitetska dečja bolnica ima saradnju još od 1985. godine kada je prvi lekar otišao na specijalizaciju.

Izvor: Vesti-online