Poražavajući rezultati probe male mature: Đaci nisu znali polovinu odgovora

Mada još nisu sve škole obradile rezultate probnog testa male mature, u školama koje to jesu do juče uradile zatečeni su neočekivano slabim rezultatom na probnom testu male mature iz srpskog jezika.

U jednoj od elitnih beogradskih osnovnih škola “Vuk Karadžić”, od maksimalnih 20 poena budući srednjoškolci osvojili su u proseku tek 10 poena na testu iz srpskog, dok su u matematici prošli nešto bolje sa oko 15 poena.

Slično su prošli đaci i u školi “Kralj Petar Prvi”, a prvi rezultati ne razlikuju se mnogo ni u školama u Novom Sadu i Nišu.

- Neprijatno smo iznenađeni rezultatom probnog testa iz srpskog jezika. Najbolji đaci, koji osvajaju takmičenja, uspeli su da osvoje 17 poena i upravo oni kažu da je ponuđen tekst bio preobiman i da su jedva uspeli da završe zadatke. Čini se da je tekst, na koji su se odnosila samo dva pitanja, bio naprosto preobiman. Dva pitanja su takođe bila nejasno formulisana. Bilo je i klasičnih đačkih grešaka koje ukazuju da sa nedovoljno pažnje čitaju zadatak, ali koncepsijski bi nešto trebalo promeniti, pa da se i boduje drugačije - kaže Snežana Kostadinović, nastavnica srpskog u OŠ “Vuk Karadžić”.

Božidar Stošić, direktor OŠ „Dušan Radović“ u Nišu, ističe da je prvo pitanje na testu iz srpskog sadržalo obiman tekst, a da se na kraju đacima sugeriše da ponovo pročitaju zadatak.

- Na testu iz srpskog jezika prosečan broj bodova je 10,93, dok je iz matematike 12,11 poena. Nakon testa su mnogi đaci govorili da nisu razumeli zadatke iz srpskog jezika - kaže Mirjana Dimitrijević, koordinatorka upisne komisije u OŠ „Car Konstantin“.

Slično je i u ostalim školama širom Srbije. Dušan Kosanović, direktor OŠ „Prva vojvođanska brigada“ u Novom Sadu, takođe kaže da je učenicima test iz srpskog jezika bio teži nego matematika.

Kada školske uprave dobiju sve rezultate oni će biti upućeni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja koji bi, na osnovu teškoća probnog testa, trebalo da prilagodi zavšni test za osnovce.

Od ponedeljka do petka je u svim školama u Srbiji probni test polagaće i sedmaci. Oni su prva generacija koja će 2014. osim pitanja iz srpskog i matematike na ispitu imati i kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.