Medvedev: Spske jabuke opasne po zdravlje!

Tako je za devet meseci s kraja 2012. i u početkom 2013. iz naše zemlje u Rusiju izvezeno 31.000 tona, što je drastično smanjenje. Poređenja radi, prethodnih godina je u tu zemlju plasirano i do 80.000 tona jabuka. Zbog ovog pada Srbija je slabije plasirana za dva mesta na listi zemalja iz koje Rusija uvozi najviše jabuka i sada zauzima šestu poziciju, prenose ruski mediji.

Početkom marta objavljeno je da bi Rusija mogla da zaustavi uvoz jabuka iz naše zemlje jer je služba za kontrolu poljoprivrednih proizvoda „Roseljhoznadzor“ otkrila da oko 60 tona tog voća iz Srbije sadrži previsok nivo pesticida. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je zbog toga poručio trgovcima da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni ni po kvalitetu.

- Neke isporuke su jednostavno opasne po zdravlje zbog visoke količine pesticida i nitrata. Poslednji primer su bile jabuke iz Poljske i Srbije - rekao je Medvedev. Inače, Rusija je 2009. uvezla 145 tona srpskih jabuka s previsokom količinom pesticida, a 2011. oko 77 tona.

Rusija je inače prethodnih godina najveći kupac srpskih jabuka jer se na to tržište izvozi između 90 i 95 odsto celokupnog izvoza ovog voća.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još