AFERA GALENIKA: Uhapšeni osumnjičeni za proneveru više od 120 miliona evra!

Iako trenutno nema informacija ko je uhapšen u jutrašnjoj akciji, podsećamo vas da je glavni osumnjičeni nekadašnji direktor Galenike, Nenad Ognjenović zbog sumnje da je sklapanjem loših poslova oštetio ovu fabriku lekova.

Za vreme njegove uprave Galenika je navodno oštećena za više od 120 miliona evra.

Akciju je sprovodila Radna grupa Uprave kriminalističke policije. Kako navodi RTS, osumnjičeni su privedeni u Beogradu, Novom Sadu i Vranjačkoj Banji.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je jutros za RTS da ova hapšenja nisu kraj i da veruje da će se ona tek nastaviti u vezi sa svim spornim privatizacijama u Srbiji.

Tužilački predmet je otvoren, očekujem da će svi odgovorni za zloupotre u ovom preduzežu odgovarati. Priveden je i bivši generalni dorektor „Galenike“ Nenad Ognjenović i mnoga druga lica, kazao je Vučić i dodao „da je ovde reč o načinu na koji je Srbija pljačkana prethodnih decenija“ i kako su se pravile kombinacije da sav novac završava na privatnim računima rukovodilaca „Galenike“ dok fabrika ništa nije dobijala.

Tragikomično je, istakao je Vučić, da se "Galenika" bavila kupovimom livenih struktura, kao da joj te posao, a ne proizvodnja lekova.

"Bilo je mnogo sumnji da će li Srbija reagovati. Mnogi su rekli da neće, a mi smo rekli da hoće. Danas svi mogu da vide da smo moderan uređena zemlja koja reaguje i imamo nultu toleranciju na korupciju i kriminal. To je naš dug našem narodu, mi ćemo taj posao nastaviti. Ovo je tek početak", zaključio je prvi potpredsednik Vlade.

Krajem januara Radna grupa MUP-a Srbije preuzela je istragu zloupotrebama u "Galenici" sa ciljem da se utvrdi kako je jedna od najuspešnijih domaćih farmaceutskih kompanija zapala u krizu i ogromne dugove.

Galenika je inače na spisku 24 privatizacije koje je Evropski parlament označio kao sporne.

Istragu o zloupotrebama u "Galenici" započela je pre više od dve godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u septembru 2012. saslušala i bivšeg direktora Nenada Ognjenovića.

Ognjenović je prvi osumnjičeni za brojne malverzacije u Galenici. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smenjen 2011.

Zloupotrebe u “Galenici” često su bile tema u medijima, a procenjuje se da je njen dug 180 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga ide u tri pravca.

Tokom 2009. I 2010, u vreme kada već ima finansijske probleme, "Galenika" naručuje 11 skulptura, koje su plaćene po enormnoj ceni od 700.000 evra. O umetničkoj vrednosti možda najbolje govori podatak da je prethodno, opština Zemun odbila da ih stavi ispred zgrade opštine, iz estetskih razloga.

Drugi pravac istrage vodi do spornih ugovora "Galenike" sa firmama "Farma trade" sa Maršalskih ostrva i "Velefarmom". Mesec dana po stupanju na dužnost, mimo propisane procedure, Nenad Ognjenović je naručio nepotrebne sirovine za 10 miliona evra, a posrednik u uvozu je, firma u aferi "Agrobanka" uhapšenog Radoslava Sekulića. Tada je takođe nepotrebno, kao posrednik u uvozu, uključen i "Velefarm", Dragoljuba Vučićevića, i to uz proviziju od čak 450.000 evra.

Sumnja se i da je od 10 miliona evra za "Farma trejd", koji prodaje lekove, "Galenika" 5 miliona obezbedila kreditom kod "Agrobanke". Još 5 miliona evra je trebalo da obezbedi "Velefarm". Po dogovoru, Ognjenovića i Vučićevića, "Velefarm" diže kredit kod AIK banke.

Treći pravac istrage je i sporni ugovor "Galenike" sa firmom "Farmanari" iz Novog Sada, kojoj je "Galenika" isporučila lekove u vrednosti 2,5 miliona evra, ali novac nikada nije dobila.

Jedino što je firma iz Novog Sada ponudila bila je hipoteka na objekat čija je vrednost procenjena na sedam miliona evra, dok je njegova stvarna vrednost 300.000 evra. Tadašnji direktor Ognjenović oglušio se o upozorenja stručne službe svoje fabrike.

J.R./ B92/RTS

Pogledajte još