Šahtjor osvojio Kup Uefa

BEOGRAD, 20. maja 2009. (Beta) - Fudbaleri ukrajinskog Šahtjora iz Donjecka osvojili su prvi evropski trofej u klupskoj istoriji, pošto su u finalu Kupa UEFA u Istanbulu posle produžetaka savladali nemački Verder iz Bremena sa 2:1.

Fudbaleri ukrajinskog tima ušli su u istoriju svetskog fudbala kao poslednji osvajači Kupa UEFA, pošto će od sledeće sezone to takmičenje, uz promenu formata, nositi i novo ime - Liga Evrope.

Šahtjor je do vođstva došao golom Luisa Adrijana u 25. minutu, izjednačio je Naldo u 35. minutu, a pehar ukrajinskoj ekipi doneo je Žadson u 97. minutu.

Ukrajinski tim prikazao je bolju igru u prvom poluvremenu, ali na kraju nije uspeo inicijativu da pretvori u ubedljivu prednost.

Već u 5. minutu Šahtjor je imao šansu posle akcije Žadsona, koji je uposlio Luiša Adrijana, ali je ovaj loptu poslao preko gola sa ivice kaznenog prostora.

U 20. minutu igrači Verdera tražili su penal zbog navodnog faula nad Mesutom Ozilom, ali je sudija Medina Kantaleho pokazao da se igra nastavi.

Šahtjor je do vođstva došao u 25. minutu, kada je Ilsinjo proigrao Adrijana, koji je vešto izbegao ofsajd zamku i sa 15 metara zatresao mrežu Verdera.

Novu priliku za gol ukrajinska ekipa imala je u 28. minutu, ali je Adrijano šutirao preko gola, posle asistencije Vilijana.

U jeku napada Šahtjora, fudbaleri Verdera uspeli su da izjednače, a "zasluge" za gol imao je i čuvar mreže ukrajinskog tima Andrej Pjatov.

Brazilac Naldo izveo je slobodan udarac sa više od 20 metara, Pjatov je zakačio loptu, ali ne tako da je izbaci, već da je "ugura" u sopstvenu mrežu.

Poslednju priliku u prvom poluvremenu Šahtjor je propustio u 41. minutu, kada je golman Tim Vize krajnjim naporom izbacio u korner snažan šut Marijuša Levandovskog.

Tempo igre opao je u drugom poluvremenu, ali je Šahtjor i u takvoj igri prvi došao do šanse za gol.

U 51. minutu Brazilac Žadson odlično je izveo slobodan udarac sa 20 metara, ali je golman Vize dobro intervenisao i izbio loptu u korner.

Brazilac je i u 76. minutu mogao da dovede u vođstvo svoju ekipu, ali je njegov pokušaj glavom posle kornera završio u rukama golmana nemačkog tima.

Jedinu priliku za gol u drugom poluvremenu Verder je imao u 79. minutu posle slobodnog udarca Sebastijana Predla, ali je golman Pjatov iz dva puta otklonio opasnost.

Šahtjor je do drugog gola došao u 97. minutu, kada je posle centaršuta Darija Srne sa desne strane loptu prihvatio Žadson, a njegov šut prošao je kroz Vizeove ruke i završio u mreži.

Samo dva minuta kasnije Verder je mogao do izjednačenje, ali je Pjatov odlično intervenisao i odbranio šut Klaudija Pisara.

Poslednju pravu priliku na utakmici propustila je nemačka ekipa u 110. minutu, kada je udarac Baumana sa ivice kaznenog prostora završio nekoliko centimetara pored stative.

U timu Šahtjora srpski internacionalac Igor Duljaj igrao je od 111. minuta, dok je Duško Tošić celu utakmicu odgledao sa klupe Verdera.

Pogledajte još