Depardje: Putin je kao papa Jovan Pavle II

Depardje se priprema za snimanje novog filma u Moskvi i čečenskom glavnom gradu Groznom, dok se istovremeno uhodava u novoj ulozi globalnog ambasadora ruske kulture, navodi AFP.

Glumac je dobio rusko državljanstvo u januaru, posle spora sa francuskim vlastima oko uvođenja novog poreza od 75 odsto za bogataše.

On je u intervjuu za list "Komsomolskaja pravda" rekao da je ponosan na ono što je Putin uradio za trinaest godina na vlasti.

"Imam mnogo prijatelja Rusa. Putina, na primer. Reći ću šta mislim o Putinu: ruskoj naciji je potrebna baš takva ličnost sa ruskim temperamentom. On pokušava da narodu vrati samo malo dostojanstva", kazao je zvezda filmova kao što je "Sirano de Beržerak" i dobitnik brojnih prestižnih nagrada u filmskoj industriji.

"On je za mene kao bivši francuski predsednik Fransoa Miteran ili papa Jovan Pavle II. To nikada ranije nisam rekao novinarima, ali to je moje mišljenje", dodao je Depardje.

Jovan Pavle je bio antikomunista koji je dao doprinos jačanju prozapadnog pokreta Solidarnost u rodnoj Poljskoj psamdesetih godina.

Putin je svojevremeno izjavio da je raspad Sovjetskog saveza jedna od najvećih tragedija XX veka, a opozicija ga optužuje da nije obelodanio i osudio najteže zločine koje je počinio Staljin.

Depardje je demantovao optužbe da je uzeo rusko državljanstvo zbog reklame koja treba da mu pomogne da oživi karijeru.

"To je smešto. Snimio sam više od dvesta filmova. Kome treba reklama posle toga?", odgovorio je on.

Glumac je objasnio da je morao da napusti Francusku zato što ne može da živi po pravilima predsednika Fransoa Olanda, ističući da se bolje osećao za vreme bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

"Voleo sam Sarkozija zato što su svi bili protiv njega", dodao je Depardje.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još