Verica Kalanović: Moguća još bolja saradnja sa Belorusijom

U okviru Novosadskog sajma poljoprivrede, koji je danas otvoren, ministarka Kalanović se sastala sa delegacijom Belorusije koju predvodi zamenik premijera Pjotr Prokopovič, koji se složio sa potrebom jačanja saradnje.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, na sastanku je posebno bilo reči o radu i predstojećim aktivnostima Mešovite međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, čiji su kopredsednici ministarka Kalanović i ministar trgovine Belorusije Valentin Čekanov, koji je takođe prisustvovao sastanku.

Ministarka je ocenila da prostora za proširenje saradnje još ima i da će zadatak Komisije u narednom periodu biti povećanje robne razmene, ali i viši oblici ekonomske saradnje.

"Već danas govorimo o strateškom partnerstu beloruskog Agrokora i Prve petoletke i zauzimanju većeg prostora u oblasti hidraulike i pneumatike, ali i širenju plasmana na uniju Belorusije, Rusije i Kazahstana", rekla je ministarka.

Posebno je ukazala na mogućnost završavanja zajedničkih poslova gasifikacije Srbije kroz projekat Južnog toka, na mogućnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti građevine, i nastup na trećim tržištima.

Izvor: Kurir

Pogledajte još