Najveći uspeh demokratije - pune radnje

(Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Ni sloboda da se putuje, bezbrižno kaže šta se zaista misli, ni ulazak u Evropsku uniju, ni pod zaštitni vojni kišobran NATO. Za običnog poljskog gospodina Kovalskog glavno dostignuće i uspeh protekle dve decenije demokratije od pada komunističkog režima su radnje pune robe.

Pokazala je to najnovija prigodna anketa poljske agencije TNS OBOP uoči 4. juna, kada su pre 20 godina baš u Poljskoj održani prvi delimično slobodni izbori iza gvozdene zavese i kao kocka domina pokrenuli lavinu pada komunističkih režima u „jeseni naroda“ u Istočnoj Evropi 1989. godine.

Radnje pune sada svih mogućih roba za 94 odsto Poljaka među kojima mnogi i danas pamte očajničke nestašice i vijugave redove za najobičnije stvari, kao i čuvene ponedeljke bez mesa po naređenju vlasti u vreme decenija komunističkog režima, neosporno su najveći uspeh godina demokratije.

Tek za šarenilom na rafovima prodavnica sledi mogućnost putovanja i zapošljavanja u inostranstvu koje je kao najveće dostignuće decenija bez komunista odabralo 84 odsto Poljaka.

Ulazak u EU i NATO najveći je uspeh za 72 odsto Poljaka, dok 56 odsto ističe povećanje standarda.

Kao najveći neuspeh Poljaci, 89 odsto njih, vide drastično povećanje nezaposlenosti koja je pri ulasku u EU premašila 20 odsto, da bi privredni bum poslednjih pet godina u Uniji, sve do nastupa globalne ekonomske krize, prepolovio nezaposlenost. Prosečan gospodin Kovalski nezadovoljan je takođe i reformom zdravstvenog sistema koji je hronično u besparici i dugovima a lekari i bolničarke u štrajku, što je među najveće neuspehe uvrstilo 68 odsto anketiranih.

Mnogo bolje nisu prošli ni penzijska reforma koju je kao neuspeh ocenilo 59 odsto i moral političkih elita kojim je nezadovoljno 54 odsto Poljaka.

Daša Pavlović,
20. maja

Pogledajte još