fbpx

EPS napušta još 2.303 radnika

U Elektroprivredi Srbije (EPS) nastavlja se sporazumni raskid radnog odnosa sa zaposlenima, a prijave je podnelo više od 2.500 ljudi. Saglasnost, uz obavezne otpremnine, dobilo je 2.303 radnika, uključujući i zaposlene u kosmetskim preduzećima. EPS je u martu započeo ovaj posao, prvobitno na Kosovu i Metohiji, gde su sporazume o prestanku radnog odnosa zaposleni potpisivali do kraja maja. Za ostale zaposlene u EPS−u odluka o raskidu radnog odnosa uz isplatu stimulativnih otpremnina doneta je početkom maja.
U kosovskim preduzećima nije bilo dodatnih uslova, dok se ponuda zaposlenima u ostalim preduzećima odnosila na tri kategorije zaposlenih. Pre svih na invalide, onda zaposlene sa utvrđenim stepenom telesnog oštećenja i radnike lošeg zdravstvenog stanja. 
Najveći broj prijavljenih, oko hiljadu, bio je iz treće kategorije, ali se prijavio relativno mali broj invalida u odnosu na očekivanja, svega 288 od 1.500 radnika. Obračun stimulativne naknade vršen je na dva načina, tako da su oni kojima je odobren odlazak podeljeni u dve grupe, one koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju do kraja godine i one koji ih ne ispunjavaju. Osnovica za obračun stimulativne naknade bila je, prosek EPS−a ili lični prosek, i to ukoliko je to povoljnije za zaposlenog. I jedan i drugi prosek ostvaren je u poslednjem tromesečju prošle godine, s tim što je prosek EPS−a uvećan za deset odsto. Zaključivanje sporazuma završeno je 30. juna, a otpremnine će biti isplaćene u julu. Zbog prevelikog broja prijavljenih u pojedinim društvima početkom juna je dogovoreno da se ove prijave preispitaju, naročito u TENT−u i nekim distributivnim preduzećima. Sredstva za isplatu otpremnina EPS je planirao iz sopstvenih izvora, a oko 500 miliona dinara će se refundirati iz tranzicionog fonda Republike Srbije. Tako je urađeno i prošle godine, pa se u EPS−u očekuje da će deo tih sredstava moći da se refundira. Inače, privrednim društvima je dat nalog da zaposleni koji su uz stimulativnu otpremninu otišli iz EPS− a ne mogu biti ponovo primljeni u neko drugo društvo. U prošloj godini u dva kruga prijavljivanja za dobrovoljni odlazak iz firme, EPS je napustilo 3.268 zaposlenih. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.