Šta kupujemo: Majice od plastike i čarape koje peckaju

"Pamučne" majice koje "pale" kožu, džins sa viškom farbe, čarape koje "peckaju" stopala, cipele od "prirodne" kože u kojima se noge prosto "kuvaju", baletanke sa metalnim pločicama u đonu - ukratko je presek stanja kvaliteta garderobe i obuće koja se prodaje na srpskom tržištu.

Potrošači Srbije u prošloj godini podneli su na desetine hiljada pritužbi, a najčešće se žale na kvalitet obuće, odeće, tekstila, elektronskih uređaja. Za godinu dana tržišni inspektori otkrili su da više od trećine, čak 36 odsto uvozne tekstilne robe ne odgovara onome što piše na etiketi. Kod obuće taj postotak je nešto niži i iznosi 33 procenta, pišu "Novosti".

U Ministarstvu trgovine tvrde da tržišni inspektori svakodnevno kontrolišu tekstilne proizvode i obuću i protiv preduzeća i uvoznika, koji ne poštuje tehničke propise preduzimaju zakonske mere.

"Kod svih tih uzoraka uzetih širom Strbije, od uvoznika ali i od domaćih proizvođača iz Beograda i Novog Sada ustanovljeno je da sirovinski sastav odstupa od deklarisanog", navode u Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Srbije.

Uzorci su uzeti u Nišu, Leskovcu, Novom Sadu, Prokuplju, Vranju i drugim mestima. Uočeno je da se kod garderobe i raznih tekstilnih proizvoda deklarišu prirodne sirovine, a ispitivanjem je utvrđeno da se radi o sintetičkim i veštačkim materijalima.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još