ŠOPING BEZ GREŠKE: Šta treba da proverite kada kupujete odeću?

Prilikom kupovine odeće, osim što ona treba da nam se svidi, važno je i da znamo da smo odabrali kvalitetan proizvod koji neće početi da se raspada već posle nekoliko pranja. Evo na šta bi trebalo da obratimo pažnju da bismo bili sigurni da novac ne trošimo uludo:

- Ako odeća koju ste odabrali ima rajsferšlus, povucite ga dvaput gore-dole. Ako zapinje ili ukoliko u njega ulazi deo tkanine, to je znak da patent-zatvarač nije dobar i da bi mogao veoma brzo da se pokvari. Dakle, potražite drugi odevni predmet.

- Proverite da li su dugmići čvrsto prišiveni. Ako se mnogo pomeraju, to znači da bi lako mogli da otpadnu. Važno je da "čekirate" i to da li komad odeće koji nameravate da kupite ima rezervno dugme koje ćete prišiti ako jedno otpadne i izgubite ga. Naročito je važno da glavno dugme na farmerkama bude čvrsto prišiveno. Ako nije, odmah potražite drugi par, jer takvu dugmad teško možemo sami da zamenimo kod kuće, što znači da ćemo platiti krojaču za tu uslugu.

- Obratite pažnju na to kako je odevni predmet šiven, posebno ako je reč o pantalonama. Proverite jesu li šavovi ravni, kao i da li je sve zašiveno ili negde postoji rupica, odnosno mesto gde je konac "preskočio". Proverite i da li je šav ravan ili konac negde pravi nepravilne nabore na odeći.

- Porub dobro skrojene odeće je širok i čvrsto sašiven. Važno je da bude ujednačen, a ne na jednom mestu širi, a na drugom uži.

- Izbliza i, ako je to moguće, po dnevnom svetlu pogledajte odeću i usredsredite se na boje. Boja mora da bude postojana i da se, kada zategnete tkaninu, ispod nje ne pojavljuju bele tačkice, koje su znak da će boja lako početi da se ispira.

- Pregledajte tkaninu. Ako na sebi ima grudvice, fleke ili rupice, to znači da će ih posle pranja biti i više.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još