Zabranjeni greškom: Ugašen ruski Fejsbuk!

Ta popularna mreža je danas bila uneta na spisak zabranjenih sajtova na osnovu odluke ruske Federalne službe za nadzor sektora veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor).

“VKontakte” (www.vk.com), najveća evropska društvena mreža pojedinačnih zemalja sa 210 miliona registrovanih korisnika, bila je tokom noći stavljena na “crnu listu” sajtova kojima je zbranjeno distribuiranje sadržaja unutar Rusije, ali je posle nekoliko sati zabrana ukinuta, prenela je agencija Rojters.

Osnivač te kompanije Pavel Durov imao je ranije sukobe s vlašću zbog obezbeđivanja foruma za opozicione aktiviste radi organizovanja protesta protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

“To se dogodilo greškom”, rekao je portparol Roskomnadzora Vladimir Pikov i dodao da je taj sajt uklonjen sa “crne liste” i da su ograničenja njegovom pristupu ukinuta.

Durov (28) je sajt “VKontakte” osnovao 2006. u svom rodnom Sankt Peterburgu i njegov uspeh u razvoju te mreže, koja privlači 47 miliona korisnika svakog dana, podstiče poređenja sa osnivačem Fejsbuka Markom Zakerbergom.

Durov je ranije odbio da se povinuje naredbi Federalne službe bezbednosti da zatvori naloge koje su koristili aktivisti za organizovanje protesta za vreme parlamentarnih izbora u decembru 2011, na kojima je pobedila Putinova stranka Ujedinjena Rusija.

Prošlog meseca je Durov bio učesnik saobraćajne nesreće u Sankt Peterburgu u kojoj je je lakše povređen jedan policajac. Durov je negirao da je učestvovao u tom incidentu i umesto da pristane da svedoči kao očevidac, on je napustio zemlju i od 24. aprila nije viđen u javnosti.

Teškoće s kojima se suočava Durov poklopile su se sa promenama u vlasništvu nad njegovom kompanjom, u kojoj je jedan privatni investicioni fond, povezan s Kremljem, kupio 48 odsto udela od osnivačkih partnera koje je podržavao Durov.

Dan pre zaključenja tog sporazuma 17. aprila ruski istražitelji su pretresli kancelarije kompanije “VKontakte” i kuću Durova.

Kupac tog udela “United Capital Partners” (Junajted kapital partners) kontroliše imovinu, vrednu oko 3,5 milijardi dolara i u vlasništvu je Ilje Ščerboviča koji je član uprave tri velike ruske državne firme, uključujući naftni džin Rosnjeft, na čijem je čelu bivši Putinov šef kabineta Igor Sečin.

Izvori, bliski kompaniji “VKontakte”, su saopštili da je Durov ove sedmice održao sastanak članova uprave u Švajcarskoj.

Durov poseduje 12 odsto udela u “VKontakte”, ali, u okviru sporazuma s akcionarima, on takođe glasa u ime 40 odsto udela koji pripada internet grupaciji Mail.ru, registrovanoj u Londonu, u kojoj učešće ima najbogatiji tajkun u Rusiji, milijarder Ališer Usmanov.

Današnja zabrana društvene mreže “VKontakte”, bez obzira što je bila kratkotrajna, mogla bi da predstavlja najavu pooštravanja njenog nadgledanja.

Ruski ombudsman za prava dece je takođe okrivio tu mrežu za postavljanje sadržaja dečje pornografije.

Bar jedan od dvojice Čečena, osumnjičenih za bombaški napad na maratonu u Bostonu, imao je svoju stranicu na “VKontakte”.

“Svi veliki mediji su stavljeni pod kontrolu Kremlja, a “VKontakte” je poslednji medij koji je još nezavisan”, rekao je novinar Nikolaj Konorov, autor knjige “Kodeks Durova” o društvenoj mreži “VKontakte”.

Izvor: Kurir