U banjama i na planinama Srbije 80 hiljada gostiju

U banjama i na planinama Srbije trenutno se odmara blizu 80.000 domaćih i stranih turista, što je jednako broju gostiju u istom periodu prošle godine, objavila je Turistička organizacija Srbije. Od ukupnog broja čak 10.000 turista boravi neprijavljeno u privatnom smeštaju. Najposećenije mesto je Vrnjačka Banja sa oko 10.800 gostiju, od čega 3.000 nije prijavljeno, zatim sledi Zlatibor na kojem letuje 9.000 turista, od čega je neprijavljeno 3.000. Na četvrtom mestu po posećenosti je Sokobanja smeštaj u kojem se odmara oko 6.800 gostiju, od čega se procenjuje da je više od 3.000 neprijavljenih u privatnom smeštaju, a na petom je Kopaonik sa Brzećem − ukupno oko 1.000 gostiju (oko 170 neprijavljenih).

Broj inostranih gostiju (uključujući i turiste iz bivših jugoslovenskih republika) je veoma mali. Najviše ih je na Zlatiboru (oko 500), potom u Vrnjačkoj Banji (oko 150), a stranih gostiju ima i na Kopaoniku, u Banji Koviljači i Sokobanji. Prema popunjenosti ukupnih smeštajnih kapaciteta, najveći procenat beleže banje i to Ribarska Banja sa 95 odsto popunjenosti, Vrnajčka Banja − 88 odsto i Banja Kanjiža − 87 procenata. Na Kopaoniku popunjenost smeštajnih kapaciteta iznosi samo 11 odsto. Širom Srbije i ovog leta održavaju se raznovrsne turističko−privredne i kulturne manifestacije koje privlače brojne posetioce.

Proteklog vikenda je završen 19. sabor frulaša u Prislonici, kao i etno−festival u Kladovu. Prošle nedelje počeo je 4. Šabački letnji festival čiji program predviđa koncerte, di−džej večeri, pozorišne predstave i filmove. U Velikoj Plani su počeli 14. „Voždovi dani“, čije su centralne svečanosti planirane za 26. jul. U Dečjem letovalištu Mitrovac na Tari otvorena je Škola prijateljstva „Naša Srbija“ koja okuplja 400 mališana, od kojih polovina dolazi iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, a njima su se pridružila i deca iz dijaspore. U Soko gradu kod Ljubovije borave učesnici tradicionalne manifestacije „Moba 2006“ koja okuplja oko 200 mladih iz Srbije i dijaspore. „Moba“ traje do 19. avgusta, a njen cilj je da mladi iz dijaspore bolje upoznaju srpski jezik i običaje.

Pogledajte još