Delegacija skupštine NATO stigla u Beograd

Predsednica Pododbora za partnerstvo NATO Marit Nibak, koja predvodi delegaciju Parlamentarne skupštine Alijanse u poseti Narodnoj skupštini Srbije, rekla je da je važno da NATO bude prisutan na Kosovu i pozdravila napore koje Srbija ulaže da počne primena briselskog sporazuma o Kosovu.

Nibak je, tokom sastanka sa srpskim parlamentarcima, ukazala na značaj regionalne stabilnosti i ocenila da je Srbija ostvarila značajan napredak u odnosima sa susednim zemljama, kao i da približavanje Srbije EU može biti dobra osnova za regionalni ekonomski razvoj i podsticaj za ekonomsku saradnju zemalja zapadnog Balkana.

Predstavnici Delegacije Parlamentarne skupštine NATO posetili su danas Narodnu skupštinu Srbije, gde su razgovarali s potpredsednicom Skupštine Vesnom Kovač i članovima Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Kovač je, tokom sastanka s delegacijom Političkog odbora PS NATO, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji izrazila očekivanje da će Kfor i dalje ostati ključni činilac koji garantuje bezbednost Srba i ostalog nealbanskog stanovništva, navedeno je u saopštenju Skupštine.

Kovač je upoznala parlamentarce iz 10 zemalja članica NATO sa aktuelnom političkom i bezbednosnom situacijom u Srbiji, napredovanjem Srbije u procesu evropskih integracija i odnosima u regionu.

Kovač je, takodje, istakla dobru saradnju stalne delegacije Skupštine sa PS NATO, što, kako je ocenila, predstavlja potvrdu kontunuirane dobre saradnje sa zemljama članicama ove medjunarodne organizacije.

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Dušan Bajatović ocenio je, govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, da se demokratski procesi uspešno sprovode, naročito u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije.

Bajatović je napomenuo da je, što se tiče pitanja Kosova i Metohije, veoma važno da srpska zajednica na KiM uživa sva prava koja joj pripadaju po najvišim standardima.

On je, takodje, rekao da je u uspostavljanju dobre regionalne saradnje na zapadnom Balkanu neophodna pomoć Evrope, naročito u vezi sa stabilizacijom ekonomskih prilika, što je preduslov za uspostavljanje stabilnih političkih veza u regionu.

Govoreći o pitanju članstva Srbije u NATO, Bajatović je objasnio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da saradjuje sa svim zemljama članicama NATO.

U razgovoru su učestvovali i narodni poslanici Dubravka Filipovski, Dragan Šormaz i Jelena Trivan, navedeno je u saopštenju. Srbija, koja je članica programa “Partnerstvo za mir”, od 2007. godine je pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, od kada delegacija srpskog parlamenta i učestvuje u njenom radu.

Članovi Parlamentarne skupštine NATO su poslanici u nacionalnim parlamentima zemalja članica Alijanse.

Izvor: b92