Vlada Nemačke: Srbiji pregovori

Državni ministar u ministarstvu inostranih poslova Mihael Link uputio je u ponedeljak odgovarajuće pismo predsedniku Bundestaga Norbertu Lammertu.

U tekstu, u koji je uvid imala dopisnica Bete, kaže se da je "iz perspektive nemačke vlade, bilans reformi koje je sprovela Srbija dovoljan za otpočinjanje pristupnih pregovora, ukoliko Srbija preduzme vidne i trajne korake za sprovođenje sporazuma od 19. aprila".

"Otpočinjanje pristupnih pregovora, uz navedene mere, po mišljenju savezne vlade, doprinelo bi obezbeđivanju nastavka procesa normalizacije između Srbije i Kosova i bilo doprinos daljoj stabilizaciji regiona",
navedeno je u pismu upućenom predsedniku Bundestaga.

Nemački ambasador u Srbiji juče je izjavio da konačna odluka o preporuci Nemačke za dodeljivanje datuma Srbiji za početak pristupnih pregovora zavisi od odluke nemačkog parlamenta.

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke preporučilo Bundestagu da da pozitivnu odluku o otpočinjanu pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Nemačko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je Bundestagu da da pozitivan signal, odnosno da odbori pozitivnu odluku o otpočinjanu pregovora o članstvu Srbije u Uniji", rekao je Dačić u Skupštini Srbije, gde se debatuje o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, izjavila je na zajednickoj konferenciji za novinare posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Igorom Lukšićem, da je to "dobra vest", ali da time priča o daljem napretku Srbije ka EU nije završena.

Ona je najavila da će od 10. do 12. juna boraviti u poseti Nemačkoj gde će, između ostalog, sa predstavnicima nemačkog parlamenta razgovarati o evropskim integracijama Srbije.

Prema dosadašnjim najavama, Bundestag bi najverovatnije 27. juna, pretposlednjeg dana zasedanja u sadašnjem sazivu, trebalo da se izjasni o davanju datuma Srbiji za otpočinjanje pregovora sa EU.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.