Na šta se sve žale Beograđani?

Kako se navodi u izveštaju o radu Zaštitnika građana za prošlu godinu, koji je danas u Skupštini grada predstavila gradska ombudsmanka Dušanka Gaćeša, građani su se žalili na to da vlasnici opasnih pasa puštaju ljubimce bez povodca, da je velika buka na okretnicama gradskog prevoza, na raseljavanje zbog izgradnje mosta Zemun-Borča...

Pored toga, bilo je i pritužbi na ostvarivanje različitih prava iz oblasti socijalne zaštite, primenu zonskog tarifiranja usluge parkiranja, kao i na JKP "Beograd put" zbog, kako se ističe, lošeg kvaliteta izvedenih radova, ali i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" zbog obustave isporuke vode.

U izveštaju se navodi da je 2012. ombudsmanu podneto 112 pritužbi na javna komunalna preduzeća, 84 na sekretarijate grada, 36 na gradske opštine...

U toku prošle godine u instituciji zaštitnika građana primljeno je oko 2.200 građana, a telefonom se instituciji obratilo 5.600 građana.

Ombudsmanu su se građani najčešće obraćali pojedinačno, ali i kao grupe građana, odnosno skupštine stanara.

Kako se navodi u izveštaju na adresu ombudsmana stigao je "relativno" veliki broj zahteva što je dokaz "da organi, odnosno subjekti kontrole, u skladu sa utvrđenim propisima koje primenjuju, ne mogu uvek sami da pruže adekvatnu zaštitu građanima".

"Institucija se u izveštajnom periodu posvetila rešavanju slučajeva kršenja i ugrožavanja ljudskih prava od strane uprave i javnih službi, nastojeći da u skladu sa Odlukom o zaštitniku građana promoviše ljudska prava, dobru upravu i vladavinu prava"
, navodi se u izveštaju.

Na osnovu iznetih podatakla institucija zaštitnika građana potrošila je prošle godine 12,8 miliona dinara, od predviđenih 17,5 miliona dinara, od čega je za bruto plate zaposlenih utrošeno je 10,7 miliona dinara.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još