Ombudsman dobija pretnje

Kako je rekao, umesto da kritika na njegov račun poslednjih dana izrečene su najružnije lične diskvalifikacije: da pije, mokri ispred ulaza, ali i čak da podriva sistem bezbednosti.

"Ovde se ktitičari smatraju izdajicama", dodaje ombudsman i napominje da bi trebalo da se aktiviraju širi kontrolni mehanizmi, to jest Skupština Srbije.

Janković kaže da je krivična prijava protiv dvojice pripadnika Vojne policije zasnovana isključivo na dokumentima MUP-a iz kojih se, između ostalog, može zaključiti da je jedan od njih nosio oružje, udario žandarma u glavu ali i da je VBA nezakonito zaplenila dokazni materijal.

Janković je rekao da u izveštaju policije piše da su došle četiri osobe, da je Žandarmerija pokušala da ih legitimiše ali je došlo do drskog i bahatog ponašanja od strane tih osoba i da je jedna osoba krupne telesne građe uhvatila komandira voda i pokušala da ga obori a jednom pripadniku Kobri je ispao pištolj sa metkom u cevi.

"Momenat kada jedan žandarm pada na zemlju je momenat kada ga je jedan pripadnik Kobri udario nogom u glavu i to je utvrdila i policija", kaže Janković.

Janković navodi i postoje tri scenarija kako je jednom od Kobri ispao pištolj. Prvi je, kako ističe da je uperio pištolj na Žandarme koji su pokušali da ga savladaju kada je bio na zemlji ali su mu oni izbili oružje udarcem palicom, drugi je da je pištolj ispao a treća verzija je da je od siline udarca furtola pukla i da je pištolj ispao, kaže ombudsman.

Iz dokumenata MUP-a koji su dostavljeni ombudsmanu zaključuje se da su pripadnici VBA zaplenili video snimke u najmanje dva lokala bez zakonskih ovlašćenja. "Zašto u civilnom svetu plene ono što jeste dokazni materijal?", upitao je ombudsman navodeći da ne postoji nijedno zakonsko ovlašćenje da oni to urade.

Takođe su obilazili svedoke i uzimali izjave od njih, dodaje zaštitnik građana.

On ipak, ističe da je Ministarstvo odbrane odbilo da dostavi sve informacije koje poseduje o tome i da ga je ministar Gašić obavestio da nisu u mogućnosti da to urade "jer različito tumače propise".

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.