I građani i privreda sve zaduženiji

U naredne dve do tri godine kreditna aktivnost u Srbiji će rasti čak 30 odsto godišnje, što je svrstava u najatraktivnija bankarska tržišta, pokazalo je istraživanje koje je sprovela "Unikredit grupa" (UniCredit group), koja je na domaćem tržitu zastupljena preko "HVB banke", pa samim tim i zaintersovana za kretanja na srpskom tržišnom području.
Istraživanje je pokazalo da će najveći porast kredita biti u Rusiji, a zatim u Srbiji. U regionu centralne i istočne Evrope glavni pokretač rasta kredita i dalje će biti zajmovi namenjeni stanovništvu. Sve ukazuje da će do 2008. godine, u regionu (CIE) procenat porasta kredita odobrenih stanovništvu na godišnjem nivou iznositi 31 odsto. 
Isti nivo porasta u Srbiji se očekuje i kada su u pitanju pozajmice namenjene srpskoj privredi. To praktično znači da se i u tom delu kreditne aktivnosti očekuje nastavak rasta po godišnjoj stopi od 30 odsto. U zemljama centralne i istočne Evrope, na bankarskom tržištu i dalje dominiraju strane banke, koje prema svojoj poslovnoj politici ovo tržište smatraju svojim drugim domaćim tržištem sa velikim potencijalom za rast. Prema ukupnoj aktivi sedam najvećih banaka kontroliše četvrtinu celokupnog bankarskog tržišta u zemljama CIE, preciznije 26 odsto. Bankarsko tržište u centralnoj i istočnoj Evropi nastavlja da bude najznačajnije tržište za sve banke koje posluju u ovom regionu, kada je u pitanju rast. U 2005. godini kombinovani neoporezovani neto prihod porastao je za 4,5 miljarde evra, samo godinu dana ranije iznosio je16,5 milijardi. Stručnjaci Uni kredit grupe smatraju da će se, u poređenju sa 2004. godinom, do 2008. godine udvostručiti profit i da će dostići 32 milijarde evra. Prema toj računici, godišnji rast će iznositi 15,2 odsto. (“Pregled”)

Pogledajte još