Tunis: Aktivistkinjama Femena preti zatvor

Zbog javne nepristojnosti mogle bi da budu stavljene iza rešetaka, rekao je danas njihov advokat.

"One će se pojaviti u sudu u Tunisu 5. juna, gde će biti podvrgnute otvorenom saslušanju", rekao je advokat Suheib Bahri, a tu informaciju su potvrdili zvaničnici francuskog konzulata u Tunisu, prenosi AFP.

Trima aktivistkinjama će se suditi zbog "javne nepristojnosti" i "napada na javni moral", odnosno zločine koji se kažnjavaju sa po šest meseci zatvora u Tunisu, društveno kozervativnoj zemlji u kojoj koalicionu vladu predvodi islamistička stranka, a preti im po još 15 dana zatvora zbog uvreda upućenih tuniskim vlastima.

Pokret Femen u Parizu identifikovao je ove tri mlade žene kao Francuskinje Polin Ilije i Margerit Stern i Nemicu Jozefine Markman.

One su uhapšene u sredu dok su protestovale obnaženih grudi ispred centralnog suda u Tunisu, što je prvi takav protest koji je radikalna feministička grupa organizovala u arapskom svetu.

Njih tri su protestovale tražeći oslobađanje Amine Sbui, 18-godišnje tuniske članice njihove grupe, koja je uhapšena ranije ovog meseca pošto je protestovala protiv glavne tuniske salafističke grupe i ispisala reč "Femen" na zidu u blizini groblja u Keruanu.

Salafisti su planirali da održe godišnji kongres u tom istorijskom gradu na jugu Tunisa koji se smatra verskom prestonicom te zemlje, uprkos vladinoj zabrani.

Amina Sbui, koja je poznatija pod pseudonimom Tajler, u sredu je izvedena pred sud zbog nezakonitog posedovanja "biber spreja", zbog čega joj je određena novčana kazna, a sudija je naložio da ostane u pritvoru da bi se iduće nedelje suočila sa odvojenim optužbama za nepristojnost i skrnavljenje groblja, zločine koji se kažnjavaju sa šest meseci, odnosno dve godine zatvora.

Sudija je ostavio otvorenu mogućnost izricanja i težih kazni, govoreći o "kriminalnoj zaveri" i nagovestivši da bi ona mogla da bude optužena za delovanje u organizovanoj bandi.

Tunis ima najliberalnije zakone u arapskom svetu kad je reč o pravima žena, ali opozicione stranke i feminističke grupe često optužuju vladajuću islamističku partiju Enahda za pokušaje da ih ograniči.

Pokret Femen
, koji je osnovan u Ukrajini, a sada ima sedište u Parizu, doživeo je procvat od 2010. godine, otkad feministkinje širom sveta skidaju grudnjake u znak protesta zbog brojnih pitanja, a pored islamista na meti su im bili i Vatikan, ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski lideri i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još