Kako da prestanete da pušite: Volja + 9 super trikova

0

Pušenje uzrokuje 25 bolesti od čijih posledica godišnje umire oko šest miliona ljudi. Iako je za prestanak pušenja potrebna pre svega volja, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da se rešite ružne i skupe navike kojom nanosite štetu sebi i drugima.

Juče je širom sveta obeležen Svetski dan nepušenja, zato se vi već danas bacite na posao odvikavanja od cigareta.

1. Kada osetite snažnu želju za pušenjem zabeležite koliko taj jaki poriv traje. Nikotinske krize dolaze u talasima, a traju oko tri minuta. Biće vam puno lakše kada znate da će i taj talas brzo proći.

2. Grickajte i sisajte tvrde slatkiše. Šećer pomaže kod suzbijanja želje za cigaretom, ali nemojte preterivati već kombinujte i bombone bez šećera. I čaša hladne vode može smanjiti želju za cigaretom.

3. Šetnje i vežbanje savršeni su u borbi protiv pušenja. Telo će na taj način brže prebroditi nikotinsku krizu koja je normalna kod prestanka pušenja.

4. Ako osetite snažnu želju za cigaretom, pripremite sebi prijatnu kupku s eteričnim uljima poput lavande ili jasmina ili topao tuš. To će vas smiriti i opustiti.

5. Nikotinske žvake takođe pomažu da se prebrodi nikotinska kriza, posebno u prvih desetak dana.

6. U trenutku kada osetite krizu, operite zube. Menta će trenutno smanjiti vašu želju za cigaretom.

7. Zamenite kafu za čaj jer tein ima slično delovanje kao kofein. Isto tako, na taj način ćete se bar u prvom delu odvikavanja rešiti navike ispijanja kafe uz koju ste sa zadovoljstvom popušili cigaretu.

8. Žvaćite žvake s ukusom nane ili štapiće od cimeta, jer takođe pomažu kod suzbijanja želje za pušenjem i ne zaboravite – kriza traje samo 3 minuta.

9. Pripremite telo za prestanak pušenja i pijte multivitamine i jedite puno voća. Isto tako pola decilitra jabukovog sirćeta pomešanog s 2 decilitra vode napitak je koji može smanjiti želju za cigaretom.

Koje su konkretne zdravstvene prednosti prestanka pušenja?

Posle 20 minuta: smanjuje se broj otkucaja srca i krvni pritisak
Posle 12 sati: nivo ugljen monoksida u krvi pada na normalu
Posle 2 do 12 nedelja: poboljšava se cirkulacija i povećava funkcija pluća
Posle 1 do 9 meseci: smanjuje se kašalj i nedostatak vazduha
Posle 1 godine: rizik od koronarne bolesti srca je upola manji nego kod pušača
Posle 5 godina: smanjuje se rizik za moždani udar
Posle 10 godina: rizik od raka pluća je upola manji nego kod pušača, smanjuje se i rizik od raka usta, grla, jednjaka, bešike, materice, pankreasa
Posle 15 godina: rizik od koronarne bolesti je isti kao kod osoba koje nisu nikad pušile

(Izvor: S media)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.