Evropa bez GMO hrane: Monsanto otkazao izvoz

Monsanto je tako odustao od uzgoja GMO useva u Evropi, pošto se suočio s velikim otporom na Starom kontinentu, gde sve više zemalja zabranjuje upotrebu njegovog GMO semena, piše “Biznis Insajder”.

U Srbiji je, nakon pokretanja inicijative Zelenih u februaru ove godine, oko 70 opština i gradova odlukom lokalnih parlamenata proglašeno za teritorije bez GMO.

Iz kompanije kažu da je kontraproduktivno da se bore protiv vetrenjača. Ova odluka je doneta nakon protesta koji su počeli prošle subote “Maršom protiv Monsanta”, kada su se građani 400 gradova u 52 zemlje pobunili protiv te firme i njenog uticaja na vlade.

Demonstranti su tražili da se proizvodi koji sadrže GMO jasno označe etiketom, tako da građani sami mogu da odluče hoće li ih kupovati. Naravno, shvaćeno je da će potrošači kada vide takvo upozorenje na proizvodu kupiti neku alternativu.

Posle ovih protesta iz evropskog ogranka Monsanta rečeno je da oni više nemaju nameru da lobiraju za uzgoj GMO-a u Evropi.

S druge strane Monsanto i dalje pokušava da uveri sve da je GMO hrana sigurna i da je samo obeležavanje jako skupo.

Ovo uveravanje o bezopasnosti podseća na situaciju kada je Monsanto uveravao da je njegov proizvod DDT bezopasan a sada je zabranjen širom sveta, piše Biznis Insajder.

Izvor: Tanjug, Blic