Najpopularnije evropske destinacije za doček Nove godine

Svake godine, kada časovnici širom sveta otkucavaju poslednje trenutke stare godine, Evropa sija uz novogodišnji vatromet. I dok se ova čarobna noć slavi širom sveta, Evropa se izdvaja kao kontinent sa neodoljivim destinacijama za proslavu.

Ovaj članak će vas provesti kroz nekoliko najpopularnijih evropskih destinacija za doček Nove godine, otkrivajući šta ih čini tako posebnim i zašto su omiljen izbor putnika iz celog sveta za proslavu ovog magičnog trenutka.

Amsterdam: Odlično mesto za vrhunski provod, žurke i ukusnu uličnu hranu

Najuzbudljivije proslave Nove godine u Amsterdamu započinju tiho, uz zanimljive svetlosne efekte koji ukrašavaju grad tokom Amsterdam Light Festivala. Međutim, ova mirna atmosfera brzo ustupa mesto novogodišnjim žurkama. U tom momentu ulice postaju pozornica za neplanirane zabave, a kanali daju poseban šarm ovom prazničnom događaju.

Najvažniji deo Novogodišnjeg dočeka u Amsterdamu, bez obzira na to gde vas proslave odvedu, je probati "Oliebollen". Radi se o malim prženim krofnicama koje se prodaju duž gradskih ulica tokom zimske sezone.

Ne propustite ovu tradiciju jer Holanđani obavezno jedu "Oliebollene" tačno u ponoć na Novu godinu, verujući da to tera zle duhove i donosi sreću u narednoj godini.

Dočekajte Novu godinu u Pragu, gradu hiljadu tornjeva

Prag je poznat po svojoj izuzetno bogatoj novogodišnjoj zabavnoj sceni, što ga čini omiljenom destinacijom tokom praznične sezone. Najbolji način da doživite češki noćni život je da posetite neki od lokalnih barova i klubova. Pritom, jedno od najzanimljivijih dešavanja koje će oduševiti sve ljubitelje piva je definitivno novogodišnja pab tura, tokom koje svi posetioci uživaju u degustaciji ovog tradicionalnog pića.

Osim sjajnih zabava, Prag Nova godina takođe ima značajnu klasičnu muzičku scenu, budući da su mnogi slavni umetnici, uključujući i samog Amadeusa Mocarta, stvarali i nastupali na ovom mestu. U novogodišnjoj noći, možete uživati u koncertima klasične muzike na mnogim lepim lokacijama, obično uz večeru.

Provedite spa vikend u Sloveniji

S obzirom na obilje termalnih i mineralnih izvora, Slovenija predstavlja savršeno mesto za bekstvo od gradske vreve tokom Novogodišnje noći. Ukoliko glamurozna odeća i tradicionalni načini proslave Nove godine nisu za vas, možete da se opustite i uživate u idiličnom spa vikendu.

U Sloveniji postoji mnogo termalnih banja i velnes centara koji pružaju posebne pakete za doček Nove godine, a neki od njih nude i svečane večere uz slavlje. Takođe, za parove koji žele romantičan provod, mnogi od ovih centara nude privatne spa sobe sa đakuzijem ili saunom. A nakon relaksacije možete uživati u šetnji i prekrasnim zimskim pejzažima ili istraživati neki od šarmantnih slovenačkih gradova.

Proslavite Novu godinu u Beču, srcu Austrije

Zvuk kočija koje tiho klize po kaldrmi ispred Katedrale Svetog Stefana i miris tradicionalnih božićnih pijaca sa kuvanim vinom i prženim krompirom, dodaju posebnu čar zimskoj sezoni u Beču. Međutim, Nova godina 2024 i gradski program za praznike je zaista raznolik i unosi živost kroz brojne izložbe, gala večere, koncerte i opere.

Najlepši pogled na novogodišnji vatromet u Beču možete doživeti sa balkona koncertne dvorane. Ipak, centralno mesto zbivanja je Katedrala Svetog Stefana, gde ogromna zvona Pummerin odbrojavaju do ponoći, a zatim sledi spektakularni vatromet koji obasjava čitavu austrijsku prestonicu.

Doživite raskošnu Novu godinu kao bogovi u Atini

Atina je izvanredno mesto za proslavu Nove godine, a jedna od najboljih lokacija u gradu je trg Sintagma. Ovaj poznati trg se tokom noći pretvara u centar zabave na otvorenom, sa brojnim DJ-evima i različitim muzičkim žanrovima. Ako želite da posmatrate vatromet iznad Akropolja, možete posetiti Plaku i neki od barova sa najboljim pogledom.

Ukoliko pak dolazite u Grčku zbog tradicionalne muzike, zaputite se ka nekoj od proslava uz buzuki. Tako ćete moći da uživate u izvođenju grčke muzike uživo, što je omiljena aktivnost većine Atinjana. Iako se tradicionalno tokom nastupa lome tanjiri, u Atini je to stvar prošlosti, pa ne očekujte ovu tradiciju tokom proslave Nove godine. Ipak, možete posetiti neku od taverni, gde možete uživati u lokalnoj tradicionalnoj večeri.

Budimpešta: Novogodišnje slavlje u Mađarskoj

Budimpešta je grad sa istovremeno romantičnim i modernim karakterom, pa je zato jedna od savršenih destinacija za sve tokom novogodišnje noći. Bez obzira da li ste zaljubljeni par u potrazi za novogodišnjom magijom, mladi ljudi željni noćnog provoda ili porodica koja želi bezbrižno proslaviti Novu godinu, Budimpešta ima sve što vam je potrebno.

Budimpešta Nova godina i sam doček možete proslaviti na tradicionalan način, uživajući u uličnim zabavama ili se možete zaputiti na romantično krstarenje Dunavom uz pogled na spektakularan vatromet.

Proslavite Novu godinu uz flamenko i grožđe u Sevilji

Sevilja je idelano mesto za doček tradicionalne španske Nove godine. Jedna od najomiljenijih tradicija u je kupovina grožđa i poseta čuvenom trgu Plaza Nueva. Kada sat otkuca ponoć, 12 zvona oglašava dolazak Nove godine.

Za svako zvono, svi na ulici se trude da pojedu svojih 12 zrna grožđa. Ukoliko uspete pojesti svih 12 zrna pre poslednjeg zvona, veruje se da ćete imati sreće u narednoj godini.

Pored toga, jedna od nezaobilaznih aktivnosti u Sevilji je posmatranje čuvenih flamenko plesova. Flamenko je inače nastao u Andaluziji, regionu u kom se nalazi Sevilja, a danas je Sevilja poznata kao centar za najbolje flamenko nastupe u Španiji.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još