Asanž besan zbog dokumentarca o Vikiliksu, autori ga nazivaju čarobnjakom iz Oza (VIDEO)

Asanž, koji se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu, odbio je da sarađuje sa Gibnijem na snimanju filma.

- Vikiliks nikada nije sarađivao sa producentskom kućom "Univerzal" niti Aleksom Gibnijem. Ovaj filmski režiser je izgubio objektivnost i perspektivu, verovatno zbog odluke "Vikiliksa’"da ne sarađuje sa njim - napisao je Asanž danas u mejlu poslatom “Sidnej moning heraldu”.

“Herald” je objavio da je režiser uporedio Asanža sa čarobnjakom iz Oza u trenutku kada Toto sklanja zavesu i vidite čoveka kako očajnički pokušava da dotera svoj izgled.

Vikiliks” je na svom sajtu napisao da Gibnijev film, koji će ovog meseca biti premijerno prikazan na Sidnejskom filmskom festivalu sadrži činjenične greške, da su stvari prikazane selektivno i pogrešno.

Ali Gibni, koji je dobio Oskara za najbolji dokumentarni film za ostvarenje “Taksijem do mračne strane” i “Enron: Najpametniji momci u prostoriji”, negira ove optužbe.

- Nema faktografskih grešaka i ništa nije pogrešno predstavljeno u filmu. To je niz Asanžovih mišljenja - izjavio je režiser za list iz Sidneja.

Autor filma se fokusira na Asanža i njegovog doušnika iz američke vojske Bredlija Meninga koji je optužen za odavanje 250.000 diplomatskih depeša i 500.000 poverljivih vojnih dokumenata “Vikiliksu”.

To je bila najveća količina materijala koju je “Vikiliks”, koji je Asanž osnovao 2006. kao portal za anonimno objavljivanje poverljivih informacija, ikada objavio.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još