Bramerc nezadovoljan presudama

Bramerc dodaje i da je duboko nezadovoljan nedavnom serijom oslobađajućih presuda. Prema njegovim rečima, tužilaštvo ponudilo sasvim dovoljno dokaza i dodao da ''nijednog minuta, ni sekunda'' nije očekivao da Stanišić i Simatović budu oslobođeni.

''Još uvek proučavamo obrazloženje sudskog veća i logiku kojom su se rukovodili , ali gotovo je sigurno da ćemo se žaliti'
', rekao je Bramerc tokom tribine o međunarodnom pravu koja je održana u organizaciji Centra za evropsku politiku u sedištu EU, u Briselu.

Dvojica bivših šefova Državne bezbednosti Srbije su prošle nedelje prvostepenom presudom oslobođeni odgovornosti za ratne zločine koje su u Hrvatskoj i Bosni počinile paravojne jedinice koje su pod okriljem DB osnovali, naoružali i organizovali tokom devedesetih godina, jer nema dokaza da su direktno naredili tim jedinicama da vrše konkretne zločine.

Bramerc se osvrnuo i na nedavne kontroverzne slučajeve Ante Gotovine i drugih hrvatskih generala optuženih za zločine u Oluji, kao i generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji su u prvostepenim presudama osuđeni na duge vremenske kazne, da bi u žalbenom postupku bili oslobođeni svake odgovornosti, opet sa obrazloženjem da nije dokazano da je naređeno da se zločini vrše.

''Takve presude će otežati buduća suđenja za podstrekivanje i pomaganje u vršenju ratnih zločina''
, rekao je tužilac, dodajući da sužavanje pojma komandne odgovornosti stvara situaciju u kojoj će samo neposredni počinioci morati da strahuju od međunarodne pravde, dok će organizatori moći da računaju da će proći nekažnjeno. On je, međutim, naglasio da je to samo njegovo lično mišljenje i da je kao tužilac obavezan da poštuje sve odluke sudija.

Zamoljen da za Tanjug prokomentariše višestruke optužbe da su ove presude donesene pod uticajem spoljnih političkih faktora, Bramerc je rekao da ne želi to da komentariše.

“Svestan sam da se o tome govori, ali ne želim da verujem da je to istina'', rekao je tužilac.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još