I Nikolić i Jahjaga na samitu u Bratislavi, bez zastava i imena država

Kabinet predsednika Srbije saopštio je danas da je Nikolić prihvatio poziv za samit od ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka koji danas boravi u zvaničnoj poseti Beograd.

Lajčak, koji se sastao sa predsednikom Srbije, napomenuo je da, iako će na samitu biti prisutni i predstavnici privremenih institucija iz Prištine, neće biti istaknuta zastava takozvane Republike Kosovo, niti natpis "Kosovo", već će samo biti istaknuta imena i prezimena prisutnih, navodi se u saopštenju.

Na samitu 12. i 13. juna će, kako je najavljeno, učestvovati više od 20 šefova država i predsednik Saveta Evropske unije Herman Van Rompej.

Tu informaciju u izjavi beogradskim novinarima potvrdio je i sam Lajčak koji je preciziro da je reč o "gimnih formuli".

"Kosovo će prisustvovati sastanku, a formula koja je dogovorena korišćena je i u prošlosti i to je 'gimnih formula', što znači da nema zastave i nema tablice sa imenom države", rekao je Lajčak ističući pritom i da je stav Slovače o nepriznavanju kososvke nezavinosti poznat i da se neće menjati.

Učešće je pre dva dana potvrdio i kabinet kosovske predsednice.

''Poziv od predsednika Ivana Gasparoviča stigao je u Prištinu. Jahjaga će učestovati na samitu i imaće ravnopravan tretman sa predsednicima 21 države, a na samitu će biti reči o rešavanju izazova sa kojima se susreće ovaj deo Evrope"
, rečeno je u kabinetu Jahjage.

Gimnih formula upotrebljena je nedavno i na Samitu ministara spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) održanom u Ohridu.

Ministarski sastanak je održan i pored toga što je regionalni samit predsednika i premijera država članica PSJIE, koji je planiran u Ohridu 1. i 2. juna, propao jer učesnici nisu postigli konsenzus da se poziv za samit uputi i Kosovu.

Skopska televizija Sitel prenela je takvu informaciju uz napomenu da blokade za Kosovo na ministarskom nivou nije bilo, a da će predsednički samit u Ohridu biti upamćen po tome što je predsednik Makedonije zbog Kosova otkazao skup.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još