Film povodom jubileja Milutina Milankovića

BEOGRAD, 26. maja 2009. (Beta) - Dugometražni dokumentarno-igrani film "Milutin Milanković, putnik kroz vasionu i vekove" biće prikazan 27. maja u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, povodom 130. godišnjice rođenja tog naučnika.

Taj visokobudžetni film, koji je režirao profesor Dragan Elčić, snimljen je najsavremenijom filmskom opremom, a izrada je trajala više od tri godine, saopšteno je iz Udruženja građana "Milutin Milanković".

Realizaciju tog filma podržala su ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, Srpska akademija nauka i umetnosti, privredne komore Srbije i Vojvodine, Predstavništvo Republike Srpske i brojni sponzori.

U okviru obeležavanja jubileja Milutina Milankovića 28. maja u Privrednoj komori Srbije biće održan i svečani skup pod nazivom "Milankoviću u čast".

Vlada Srbije proglasila je 2009. Godinom Milutina Milankovića, na predslog Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), a UNESKO je taj jubilej uvrsio u zvaničnu listu značajnih godišnjica.

Pogledajte još