Kragujevac: Uhapšen zbog zelenašenja, bolesnima pozajmljivao novac uz kamatu

0

Policijska uprava u Kragujevcu saopštila je danas da je Marko N. (66) iz Rače uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo zelenašenje, tako što je u periodu od 2008. do 2013. pozajmljivao novac meštanima te šumadijske varošice, uz mesečnu kamatu deset odsto.

Kako je navedeno u saopštenju, sumnja se da je Marko N. koristio teško zdravstveno stanje i lošu materijalnu situaciju meštana koji su bili primorani da pod nepovoljnim uslovima vraćaju pozajmljeni novac.

Kada nisu bili u mogućnosti da izmiruju mesečnu kamatu, Marko N. je ponovo pozivao potražioce zajma i sa njima sačinjavao nove izjave sa uvećanim iznosom glavnice i kamate, tako da se dug enormno uvećavao.

Marko N. je potpisane izjave koristio u sudskim postupcima i na taj način dobijao sudske sporove, navedeno je u saopštenju.

Policija je pretresom stana Marka N. pronašla oko 100 izjava koje se odnose na 34 osobe koje su pozajmljivale novac, kao i 4.280 američkih dolara, 250 evra i oko 90.000 dinara, za koje se sumnja da potiču od zelenašenja.

Do sada je utvrđeno da je od osmorice meštana Rače Marko N. zelenašejem prisvojio ili je u sudskim postupcima u toku prisvajanja 43.790 evra i 10.360 dolara.

Marko N. će u toku dana, uz krivičnu prijavu, biti sproveden nadležnom istražnom sudiji Osnovnog suda u Kragujevcu.

Izvor: Tanjug, Alo!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.