Mark Cukerberg: Podaci sa Fejsbuka NISU dostupni obaveštajnim službama

PROČITAJTE: FBI prisluškuje milione Amerikanaca

Cukerberg u svom odgovoru na optužbe da američke obaveštajne službe putem njegove društvene mreže "špijuniraju" ljude, kaže:

''Želeo bih lično da odgovorim na ove sramotne navode u štampi koje se tiču PRISM- a. Fejsbuk nije niti je ikada bio deo nekog programa u kome je američkoj ili bilo kojoj drugoj vladi dozvoljen direktan pristup serverima. Nikada nismo dobili blanko zahteve ili sudski naloge od bilo koje vladine agencije u kome se traži pristup informacijama, kao one koje je, navodno, dobio Verizon. I da jesmo, sigurno bi se borili protiv toga. Za PRISM nismo ni čuli do juče.

Kada vlada zatraži podatke od fejsbuka, pregledamo svaki zahtev vrlo pažljivo i uverimo se da se svi zakoni i procedure ispoštuju, i tek onda obezbedimo informaciju, ako zakon to nalaže. Nastavižemo snažno da se borimo da bi vaše informacije sačuvali bezbednim.

Takođe ohrabrujemo sve vlade da budu što transparentnije u programima koje se tiču opšte bezbednosti. To je jedini način da se saluvaju svačije građanske slobode i da se stvori slobodno i bezbedno društvo koje svi želimo''

N. C.

Pogledajte još