Gardijan: Obama je naredio sajber napade

To je treći dokument sa oznakom najveće tajnosti a tiče se aktivnosti ili praćenja na internetu, koji je ovaj list objavio u poslednja tri dana.

U dokumentu koji ima naziv Direktiva/PPD-20, uz oznaku "strogo poverljivo", predsednik SAD daje naređenja za sajber napade.

Si-En-En prenosi da je Pentagon pre nekoliko godina ustanovio sajber komandu, vojnu jedinicu specijalizovanu da se bori protiv sajber napada čiji su cilj američke mete, kao i da uzvrati na takvu vrstu napada. Takođe, sajber komanda štiti energetska postrojenja, naftovode i putnu mrežu u SAD.

Američka televizija navodi da sajber napad na nečiju vojnu metu, često ima i neželjenje posledice na civilno stanovništvo.

Prehodno su Gardijan i Vašington post otkrili detalje tajnog programa "PRIZMA", kojim su praćeni svi podaci i komunikacije miliona ljudi na društvenim internet mrežama.

Sve špijunske akcije je izvodila američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA), koja je, prema pisanju britanskog lista, tajno prikupljala i informacije i telefonske listinge američkih građana koji koriste usluge mobilnog operatera Verajzon.

Obamina administracija je, ne ulazeći previše u detalje, potvrdila pisanje novina, ali je sve pravdala borbom protiv terorizma i željom da građani SAD budu bezbedni.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još