U junu načelna odluka, u decembru datum?

Na samitu Evropske unije krajem juna nemačka vlada namerava da predloži da se načelno odluči da otpočnu pristupni pregovor EU sa Srbijom.

Tačan datum trebalo bi potom, u zavisnosti od napretka u sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine, da bude utvrđen u decembru. Ovaj stav će, kako u obaveštenim krugovima u Berlinu saznaje dopisnica Bete, biti prenet i potpredsednici Vlade Srbije zaduženoj za evropske integracije Suzani Grubješić.

Ona će od sutra da razgovora sa predstavnicima nemačkog parlamenta, Bundestaga, i zvaničnicima ministarstva inostranih poslova i savezne vlade u nemačkom glavnom gradu.

Prema tumačenju sagovornika iz većinske vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice, uoči sastanka poslaničke grupe CDU kojem ona nije prisustvovala, obrazložila poslanicima svoj stav.

Ona bi želela da samit u Briselu donese pozitivnu odluku o početku pregovora sa Srbijom. Kancelarka se oseća obaveznom da ne odstupi od svog stava, iz avgusta 2011, kada je prilikom posete Beogradu rekla da otpočinjanja pregovora neće biti dok ne bude postignut sporazum o raspuštanju paralelnih struktura na severu Kosova.

Sada taj dogovor postoji, ali je za konzervativne poslanike Bundestaga, kako je protumačeno Beti, problem to što je to i dalje slovo na papiru, odnosno što sprovođenje najvažnijih delova dogovora Beograda i Prištine, onih o policijskim i pravosudnim strukturama na severu Kosova, o lokalnim izborima ili o finansiranju, treba da usledi tek od sredine jula do kraja godine.

Zato bi, prema volji većine CDU-CSU, Bundestag trebalo da donese krajem juna "dvostruku odluku" koju, kako ističu sagovornici, podržava i nemačka vlada.

Prema ovoj zamisli, samit EU bi trebalo da donese odluku o načelnom otpočinjanju pregovora sa Srbijom najranije 2014. godine, a konkretan datum bi potom, kažu sagovornici Bete, "trebalo da bude utvrđen u svetlu uspeha sprovođenja sporazuma između Srbije i Kosova".
Time se, kako se kaže, Srbiji neopozivo daje zeleno svetlo za otpočinjanje pregovora, ali se istovremeno Beograd podseća da treba da uradi "domaće zadetke" pre nego što pregovori počnu.

Prema volji nemačke vlade i većine u Bundestagu, ukoliko se plan ostvari do kraja godine, novi samit EU bi onda u decembru mogao da donese odluku o otpočinjenju pregovora u januaru ili februaru 2014.

Ako je za sprovođenje potrebno više vremena, datum bi mogao da bude utvrđen i kasnije.

Time je, kako se smatra u krugovima vlade u Berlinu, pronađen "put kojim se više interesa stavlja pod jednu kapu": interes Srbije da dobije konkretno obećanje, interes niza zemalja EU da se sada bez daljih uslova donese odluka o pregovorima sa Srbijom i interes poslanika nemačke vladajuće stranke koja želi prvo da vidi uspeh u sprovođenju sporazuma pre otpočinjanje pregovora.

U pismu koje je u vezi sa dodeljivanjem datuma Srbiji nemačka vlada uputila Bundestagu krajem maja kaže se da je "nemačka vlada i Evropskoj komisiji i zemljama partnerima jasno stavila do znanja da očekuje delotvorno preplitanje daljeg procesa normalizacije (između Beograda i Prištine) sa pregovaračkim procesom kroz odgovarajuću formulaciju pregovaračkog okvira".

"Pregovarački okvir mora", po mišljenju nemačke vlade, "da obezbedi posebno da napredak u odgovarajućim pregovaračkim poglavljima bude vezan za napredak u procesu normalizacije", piše u pismu predsedniku saveznog parlamenta.

Bundestag bi 27. juna trebalo da raspravlja o mogućem utvrđivanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora između Srbije i EU.

Samit EU održava se 27. i 28. juna. Savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj su 22. septembra. Odgovarajući savezni zakon nalaže nemačkoj vladi da pre donošenje značajnih odluka vezanih za funkcionisanje EU, uključujući i prijem novih članica, konsultuje savezni parlament, Bundestag.

Izvor: Beta, RTS

Pogledajte još