ZELENAŠ: Vladika pozajmljuje novac sveštenicima, ali uzima kamatu

0

Vladika banatski Nikanor na novac koji sveštenici dobijaju iz crkvenog Fonda solidarnosti naplaćuje i kamatu, saznaje „Blic”. Ugovori o “kreditu-zajmu” u koje je “Blic” imao uvid doslovce izgledaju kao da ih je izdala banka, a ne kao da je posredi crkveni dokument.

Po dokumentima u koji je “Blic” imao uvid naplaćuje se kamata od pet odsto, što je visina kamate po kojoj se država zaduživala kod komercijalnih banaka. Vladika novac iz Fonda solidarnosti isplaćuje u evrima, a rok otplate je 18 meseci.

Kako “Blic” saznaje, upravo u ovaj fond solidarnosti sveštenici Eparhije banatske godišnje uplaćuju od 170 do 240 evra. A cilj prilikom osnivanja je bio da sveštenici pomažu jedni druge.

Daje se novac kada je neko od sveštenika u novčanim problemima, kao pomoć porodici pri smrtnim slučajevima ili u nekim drugim događajima, pa i slavljima. Jednostavno, to je fond da pomognemo jedni drugima. Ranije smo se trudili da uvek u takozvanom upravnom odboru Fonda budu mladi sveštenici, jer se oni između sebe poznaju, a najviše pomoć treba mladima koji nemaju dobre parohije. Tako je bilo dok vladika nije i Fondom zagospodario“, kaže jedan od sveštenika eparhije.

Ugovori u koje je “Blic” imao uvid se ne razlikuju od bankarskih. Iako sveštenik koji dobija, kako piše, kredit-zajam i sam uplaćuje u Fond iz koga mu se daje novac sa kamatom, korisnik potpisuje da pristaje da na “nenaplaćene rate Fond ima pravo da pored redovne kamate, obračuna i naplati zakonsku zateznu kamatu”.

Korisnik je obavezan da odmah stavi na svoja lična primanja administrativnu zabranu za iznos kredita sa kamatom, da neće bez prethodne saglasnosti Fonda solidarnosti eparhije zaključiti ugovor o prodaji ili poklonu svojih nekretnina kupljenih ili opravljenih sredstvima ovog kredita“, stoje kao stavke crkvenog kredita.

Za hrišćanstvo, kada je posredi novac, ima malo mesta. Vladika svom sveštenstvu u ugovoru navodi da “Fond solidarnosti Eparhije banatske ima pravo da dospela potraživanja naplati od korisnika: iz ličnog dohotka, iz druge pokretne imovine, kao i prodajom založenih nekretnina”.

Kako za “Blic” pričaju u Eparhiji banatskoj, vladika i takav anticrkveni kredit sa kamatom daje samo onima kojima on želi.

Daje do 2.000 evra i bukvalno, i pored UO, sam odlučuje, kako kaže, prezidijalno“, navodi “Blicov” sagovornik.

“Blic” je juče pokušao da sazna gde ide novac od kamate. Da li se uplaćuje u Fond solidarnosti ili ide direktno u vladičinu eparhijsku kasu. Međutim, to je nepoznanica za inače dobro upućene sveštenike ove eparhije.

Nismo do sada imali priliku ni Statut da vidimo, jer se krije. Kada je reč o novcu, to je vladičina nedodirljiva zona“, navodi jedan od sveštenika.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.