Kada ćemo kupovati jevtinije i kvalitetnije: Stižu li Ikea, Lidl i H&M u Srbiju?

Poznati svetski prodajni lanci zaobilaze nas u širokom luku, zbog, kako kažu, „komplikovane i nejasne procedure“.

Zamršena pravna i administrativna procedura koči brži dolazak stranih trgovinskih kuća, nezvanično ukazuju predstavnici stranih kompanija: „U Srbiji je tržište nekretnina nesređeno, puno neregulisanih imovinsko-pravnih pitanja, a veliki problem je i nerazvijena infrastruktura, tako da sve traje malo duže“.

Švedska kompanija „H&M“ osim u Beogradu, gde bi već krajem jeseni mogla da otvori prodavnicu i prikaže svoju novu kolekciju, ima u planu da otvori objekte i u Nišu i Kragujevcu. „H&M“ prodaje garderobu različitih cenovnih kategorija.

Još uvek smo u fazi završavanja administrativnih procedura, tako da proces kupovine zemljišta nije završen“, kažu u predstavništvu „Ikee“ i navode:

Kada to privedemo kraju, bićemo u situaciji da o svemu detaljno obavestimo javnost.“

„Ikea“ opsežno analizira tržište i dolazi samo kada se srede sve obaveze prema propisima zemlje, i to je princip u svim zemljama gde posluju.

U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima „Ikee“, razgovarali smo i prošlog meseca i rečeno nam je da su kupili treću parcelu i da je u toku proces dobijanja dozvola za gradnju“, kaže za „Novosti“ Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije.

Ponudili smo im pomoć, a oni su istakli da se to odvija svojim tokom. Inače, u planu je da „Ikea“ u Beogradu bude regionalni centar za tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije i Rumunije.“

Ministar Ljajić napominje da nijednu dozvolu više ne izdaje ministarstvo i da je sada „lopta“ u rukama nadležnog Sekretarijata za izdavanje građevinskih dozvola Beograda. On dodaje i da se vode pregovori sa trgovinskim lancima iz Francuske, Nemačke i Austrije, koji bi došli na srpsko tržište, ali da još nema konkretnih dogovora.

Nemački diskontni lanac „Lidl“ bira lokacije u nekoliko gradova Srbije gde bi trebalo da otvori supermarkete. Za sada su, prema rečima Dragana Čigoje, direktora razvoja „Lidla“, u Srbiji odredili lokacije u Valjevu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Beogradu, Smederevu i Nišu.

Poslovna politika kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori više objekata“, kaže Čigoja, ali ne precizira kada bi do toga moglo da dođe.

Izvor: Novosti

Pogledajte još