Projekat "Zelena Srbija" doprineo obnavljanju drvoreda divljeg kestena, simbola Inđije

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, realizovao je akciju sadnje drveća u Inđiji u okviru projekta „Zelena Srbija“. Stabla kuglastog bagrema zasađena su u centru grada, dok su stabla divljeg kestena zasađena u Parku Kraljice Marije. Ovim sadnicama obnovljen je deo drvoreda divljeg kestena među kojima su neki stari i 100 godina, a koji je i simbol opštine Inđija.

Tim povodom zamenik direktora SRBATOM-a Branko Brajić istakao je da pored svakodnevnog rada, Direktorat želi i da aktivnostima na povećanju zelenila sadnjom i pošumljavanjem lokalnih parkova i drugih javnih površina koje građani koriste, doprinese očuvanju životne sredine i unapredi njen kvalitet.

„Zdrava životna sredina je osnov za očuvanje ljudske egzistencije, zdravog razvoja društva i bitan faktor za kvalitetan nivo života stanovništva. Do sada smo bili gosti u 20 gradova naše zemlje, posvedočili o velikoj zainteresovanosti naših ljudi i predstavnika desetina ambasada da oplemene životni prostor stanovništvu i nadamo se da će stabla koje danas zasadimo doprineti zdravijoj i lepšoj životnoj sredini Inđije“, naglasio je Brajić.

Šef kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević naveo je da im ove sadnice mnogo znače.

„Ovim sadnicama nastavljamo projekat ozelenjavanja naše opštine. Mi smo u ovoj tekućoj godini zasadili blizu 3.700 sadnica, uključujući i ove sadnice bagrema i divljeg kestena, plan nam je da u narednih 5 godina zasadimo još 15.000 sadnica. Očuvanje životne sredine, čist vazduh i voda su nam vrlo značajni i jedan od projekat koji takođe nameravamo da razvijamo jeste projekat „Inđija mesto za porodicu“.

Dušan Lemajić, direktor JKP „Komunalac“ se zahvalio na sadnicama bagrema i divljeg kestena, istakavši kako nastoje da do kraja godine dostignu 4.000 zasađenih stabala i da nastoje da što više ozelene Inđiju.

Stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma JP „Vojvodinašume” Slađana Dabić navela je da će divlji kesten pružiti brojne koristi ovom okruženju i učiniti prostor prijatnim za život.

„Drago mi je da se vodi računa o izboru vrsta sadnica, jer najlakše je zasaditi sadnicu, ali nju treba održati na datom prostoru“, izjavila je Dabić.

Predstavnica kompanije Lidl Srbija Jasmina Šrndić navela je da je društvena odgovornost u svakom segmentu poslovanja kompanije Lidl Srbija.

„Upravo ovakve akcije doprinose našim klimatskim ciljevima tako što dovode do smanjenja emisije CO2, a to je u fokusu naše strategije društveno odgovornog poslovanja. Naš drugi fokus je uklanjanje plastike i smanjenje korišćenja plastike u našoj ambalaži i na tom polju smo sproveli veliki niz akcija“, rekla je Šrndić.

Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje. U okviru projekta organizuje se sadnja drveća u 10 gradova i opština Srbije, a Inđija je upravo deseto mesto po redu koje se odazvalo ovoj akciji, čime je ovaj projekat uspešno realizovan u 2021. godini.

Foto: Dario Konstantinović

Pogledajte još