Nemacke firme negativno ocenile ekonomsku situaciju u Srbiji

BEOGRAD, 27. maja 2009. (Beta) - Šef Delegacije nemačke privrede u Srbiji Mihael Šmit (Mićael Sćmidt) izjavio je danas da je 72 odsto nemačkih firmi koje posluju u Srbiji negativno ocenilo trenutnu ekonomsku situaciju u državi.

Predstavljajući rezultate ankete nemačkih privrednika o situaciju u privredi zemalja centralne i istočne Evrope, on je kazao da je i opšta ekonomska situacija gore ocenjena nego prošle godine i privrednici očekuju negativno kretanje na tržzištu.

"Pozitivno je to što više od polovine nemačkih privrednika pozitivno ocenjuje situaciju u svojoj firmi i očekuje porast prihoda, tako da ako se pogledaju firme pojedinačno nije sve tako loše", kazao je Šmit.

Većina nemačkih fimi, istakao je Šmit, planira da zadrži broj zaposlenih u Srbiji na sadašnjem nivou, dok oko 25 odsto planira smanjenje broja radnika, a oko pet odsto namerava da otvori nova radna mesta.

"Sitacija je stabilna, ali nema razvoja", ocenio je on.

Šmit je naveo i da je u ovoj godini broj nemačkih firmi koje bi ponovo investirale u Srbiju pao sa prošlogodišnjih 97 odsto na 82 odsto.

Pogledajte još