U Srbiji nema epidemije ideje fašizma

BEOGRAD, 27. maja 2009. (Beta) – Ideja fašizma u Srbiji nije poprimila razmere epidemije, bez obzira na delovanje neofašističkih grupacija i pojedinaca, ocenili su u sredu učesnici tribine “Antifašizam u Srbiji – juče i danas”.

Predsednik Centra za demokratiju, Dragoljub Mićunović, rekao je da bi bilo preterano reći da u Srbiji postoji povampirenje fašizma u ozbiljnim razmerama i pretnja demokratiji i demokratskim institucijama, ali da je potcenjivanje tog zla opasno i da se o tome mora govoriti.

“Stigli smo dotle da je ministar u Vladi u svom kabinetu držao sliku Milana Nedića koga je Srpska Akademija Nauka svrstala u 100 najuglednijih Srba. To govori dokle može da stigne restauracija konzervativnih i profašističkih elemenata”, rekao je Mićunović.

Direktorka Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa rekla je da je u Banjičkom logoru, prema dokumentaciji, stradalo 23.637 osoba različitih nacionalnosti i da su sadašnje generacije dužne da sačuvaju sećanje na pretke.

Ona je rekla da je Beograd bio jedini glavni grad u Evropi na čijoj su teritoriji postojala četiri nacistička logora i da je treća po brojnosti, jevrejska zajednica, gotovo u potpunosti istrebljena tokom Drugog svetskog rata.