Turska: Policija "preuzela" trg Taksim, poginula još jedna osoba (VIDEO)

Prema nepotvrđenim informacijama, osoba je nastradala kada ju je pogodio u glavu kanister sa suzavcem na trgu Taksim.

Turska policija je jutros uklonila barikade i rasterala demonstrante s trga Taksim u Istanbulu. Slična akcija noćas je sprovedena i u Ankari.

Demonstranti u Istanbulu na ovu akciju policije uzvratili su raketama za vatromet, protivpožarnim bombama i kamenjem po policijskim vodenim topovima.

“Borićemo se, hoćemo slobodu. Mi smo borci za slobodu”
, rekao je jedan od mladih učesnika jutrošnjih nereda, Burak Arat, koji je noć proveo u parku Gezi.

Policijski kordoni i borna kola s vodenim topovima potisnuli su demonstrante koji su se sa većeg dela trga razišli po okolnim ulicama, ali se grupe demonstranata ponovo vraćaju na trg i sukobljavaju s policijom.

Demonstranti bacaju “molotovljeve koktele” i kamenice na policiju. U okolonim ulicama oseća se jak miris suzavca, ali su prodavnice, kafići i restorani otvoreni.

Uklonjene su i barikade kojima su demonstranti blokirali prilaze trgu, a sa spomenika tvorcima moderne turske repubike i okolnih zgrada skinute su zastave s likom Kemala paše Atatruka i transparenti s parolama protesta.


Foto: Beta / AP

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas demonstrante da se povuku iz centralnog istanbulskog parka Gezi posle 12 dana protesta koji je odneo i četvrtu žrtvu, dok je 4.947 demonstranata povređeno i još oko 600 policajaca.

“Pozivam ih da se povuku iz parka i molim ih kao premijer”, rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne poslaničke grupe njegove Partije pravde i razvoja.

Prema njegovim rečima turska ekonomija je ugrožena zbog celokupne situacije u zemlji i postojanja “namera da naruši imidž Turske kao deo sistematskog plana”, prenela je agencija Rojters.

Akcija policije počela je jutros u sedam sati kada su suzavcem i vodenim topovima demonstranti potisnuti sa jednog dela trga. Policija danas nije pokušala da razbije protest u parku Gezi.

Za sutra je najavljen sastanak premijera Erdogana s liderima grupa koje su organizovale protest u parku Gezi gde su krajem maja počeli protesti.


Foto: Beta / AP

Policija je uklonila antivladine transparente koji su visili sa zgrade s pogledom na centralni instanbulski trg i zamenila ih turskom zastavom i transparentom s likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača sekularne turske države.

Gradonačelnik Istanbula na svom Tviter nalogu naveo je da policija nije imala nameru da razbija protest već da je “njihova namera bila da uklone znakove i slike sa statue Ataturka i sa Ataturkovog kulturnog centra, a da obližnji Gezi park i Taksim neće dirati”.

Najnoviji potez turske policije usledio je pošto je premijer Erdogan pristao da se sastane sa organizatorima protesta koji su počeli 28. maja. Taj susret planiran je za sutra.

U demonstracijama u Instanbulu, Ankari i drugim turskim gradovima stradalo je šetvoro ljudi, oko 5.000 je povređeno, dok ih je na stotine privedeno.

(Izvor: B92 )